Editoriale

OPINIE // Exponenții oligarhiei la Chișinău – Partidul Șor și grupul Pro Moldova – vor face tot posibilul pentru a opri mersul anchetelor și a-și salva profiturile încasate din afacerea aeroportului

Pinterest LinkedIn Tumblr

Lupta politică dintre Președintele Dodon și tabăra oligarhică intră în faza decisivă.

Constatările Procuraturii Generale cu privire la rolul principal al lui Plahotniuc în afacerea ”jafului secolului”, dar și declanșarea procedurii de falimentare a firmei Avia Invest, a fost considerat de către oligarhii fugari drept o depășire a liniilor roșii și o amenințare directă la securitatea lor personală.

În continuare, exponenții oligarhiei la Chișinău – Partidul Șor și grupul Pro Moldova – vor face tot posibilul pentru a opri mersul anchetelor și a-și salva profiturile încasate din afacerea aeroportului. Singura cale posibilă de a atinge acest scop este cea politică, care vizează destabilizarea situației actuale.

Printre acțiunile politice întreprinse de cele două grupări oligarhice putem constata un atac masiv la imaginea Președintelui țării, care poate culmina cu inițierea unei proceduri de impeachment, tentativa de anulare la Curtea Constituțională a procesului de selectare a Procurorului General Stoianoglo, invalidarea de către aceeași Curte a creditului rusesc, dar și subminarea actualei majorități parlamentare prin generarea unui transfer dubios al deputaților dinspre putere spre opoziție.

Intensitatea acestor eforturi de destabilizare va crește cu siguranță pe măsură ce guvernarea va avansa în cele două dosare cheie – aeroportul și furtul miliardului.

În condițiile în care Occidentul păstrează deocamdată neutralitatea, un rol cheie le revine partidelor de dreapta, care ar putea să încline balanța într-o direcție sau alta.

În mod firesc, blocul ACUM ar trebui să susțină o poziție antioligarhică, acționînd de așa manieră ca să nu blocheze anchetele demarate de guvernare.

Deocamdată, însă, o poziție clară nu s-a cristalizat în rîndul politicilor de dreapta ceea ce face ca rezultatele luptei politice să fie incerte.

loading...

Comments are closed.