Alte știri

Opinie: Invalidarea mandatului de primar a fost coordonată între Țopa și Plahotniuc ca să-i crească ratingul lui Năstase?!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Judecătoria Chișinău-Centru „nu a confirmat legalitatea alegerilor locale noi din 20 mai – 3 iunie 2018”. Asta a stîrnit multe opinii „revoluționare”, majoritatea au reacționat doar emoțional, uitînd că această decizie nu e definitivă. Pentru mine:
A. Nu cred în invalidarea definitivă a alegerilor căci o astfel de decizie va nărui tot ce Vladimir Plahotniuc (VP) a creat în relația cu occidentalii. PD a acționat cam tot timpul calculat și rațional, nu văd de ce acum ar fi diferit.
B. Mai devreme sau mai tîrziu Andrei Năstase (AN) va fi investit primar, cel mai degrabă prin hotărîre de judecată. Dacă trebuie, se poate ajunge la „soluții creative” cum au fost „revenirea la alegerile prezidențiale”, „suspendarea temporară a lui Dodon” sau „turul 3 după Maidanul ucrainean”.

Eu cred că VP a ales soluția de azi pentru că:

  1. Va apărea o mișcare protestatară în frunte cu AN iar Maia Sandu (MS) va trece într-un con de umbră și astfel AN va recupera simpatizanții pierduți în fața MS (acum partidul lui AN acumulează de vreo trei ori mai puține intenții de vot ca cel al MS).
  2. Această discuție pe picior de egalitate poate duce la un conflict deschis între cei doi (nu e de mirare, cunoscătorii le asociază personalitățile cu termenii „orgoliu”, „aroganță”, „inflexibilitate”..). De exemplu, trece oare acum AN „testul de integritate” anunțat de cele două partide? Dar după ce AN „biruie în luptă grea cu VP” cine îi va putea sta în cale cu „filtre” și „teste”? Vorba ceea „cineva încearcă să-i facă să se bată cap în cap ca doi țapi”.
  3. „Dă de lucru” opoziției în loc de pregătire/coalizare înainte de alegerile parlamentare. Mitingurile o poate diviza, mai ales în ceea ce privește relația cu Usatîi, unioniștii, Petrenco, „automobiliștii”..
  4. Verifică mobilizarea și reacțiile diferiților actori republicani și internaționali, testează alianțele.
  5. În caz de mișcare protestatară mare, guvernarea poate declanșa alegeri parlamentare anticipate „la cererea poporului deșteptat”. Și atunci opoziția va fi total nepregătită, mai ales dacă privim alegerile locale recente, miile de km asfaltați în grabă și vizitele miniștrilor în raioane.

Îmi rămîne o singură întrebare – mișcarea de azi „de ridicare a popularității lui AN” a fost sau nu coordonată între clanurile VP și Țopa (din care face parte AN)? Din experiență, clanurile se pot înțelege, au fost mai multe „împăcări” între Filat și VP.

autor: Vasile Calmațui, Paris

loading...

Comments are closed.