OPINIE // O lună de zile de mandat al Maiei Sandu: Promisiunile președintelui au fost onorate doar față de echipa PAS

Acum o lună de zile, pe data de 24 decembrie 2020, Maia Sandu depunea jurământul în calitate de președinte al Repubicii Moldova și devenea prima femeie din țara noastră ajunsă în această funcție.

O lună de zile în fruntea statului este puțin, ar spune unii, iar pentru a simți cetățenii careva schimbări, Maia Sandu ar mai avea nevoie de timp, ar spune alții. Părerea mea este că adevăratele schimbări, moldovenii le vor simți atunci când Republica Moldova se va (re)uni cu România, dar până atunci, doar se vor îmbăta cu apă rece și își vor pune din patru în patru ani (sau mai des), speranța într-o “nouă Maie Sandu”.

Din start trebuie de menționat că Maia Sandu a ajuns președinte și datorită promisiunilor generoase pe care le-a făcut. Astfel, pe data de 9 noiembrie 2020, lidera PAS de atunci prezenta primele 10 acțiuni anti-sărăcie în calitate de Președinte. Până a le citi pe toate nu uitați că ceremonia de învestire a Maiei Sandu ne-a costat pe noi, poporul acestei țări plătitor de taxe și impozite, 110 852 de lei. Doar pentru flori s-au cheltuit în acea zi 18 000 de lei, sau pensia pentru un an întreg al unui bătrân din țară ce are un venit lunar de 1500 de lei. Dar hai să vedem cum planifica Maia Sandu să scoată țara din sărăcie:

1️⃣ Voi reduce cheltuielile Președintelui.
Admit faptul că pentru onorarea unor promisiuni din această listă, ar fi nevoie de mai mult timp, dar punctul 1 de exemplu putea fi deja realizat. Eu personal însă nu am auzit nici măcar ca să vorbească doamna Sandu despre cum cheltuie și pe ce se cheltuie zilnic, la președinție, câte aproximativ 4000 de EURO. Pentru cei ce au de gâns să sară în cap, calculele au fost făcute de deputatul PAS, Dumitru Alaiba.
2️⃣ Voi identifica soluții legale pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.
Punctul 2 la fel vedem că se amână, or, până la această oră, Maia Sandu nu a identificat nici o soluție legală pentru a declanșa alegerile anticipate. Din contra, prin refuzul ei de a nu executa hotărârea Curții Constituționale privind desemnarea unui Premier, putem spune că președintele acționează la limita legii. Timp însă mai are, 90 de zile în total. Totuși a fost o promisiune urgentă.
3️⃣ Voi insista ca bugetul pentru anul 2021 să fie un buget pentru oameni.
Punctul 3 îl comentați voi. Nu știu ce a avut în vedere Maia Sandu când a spus “buget pentru oameni”. Să se fi referit la amendamentul deputaților PAS care au cerut ca bugetul președintelui Republicii Moldova să fie de 300 de milioane de lei anulal?
4️⃣ Voi scoate Moldova din izolare internațională și voi aduce finanțare pentru economie.
Punctul 4 putem spune că a fost realizat în proporție de 50%. Prin vizita lui Iohannis la Chișinău, apoi vizitele Maiei Sandu la Kiev și Bruxelles, putem admite că Moldova a fost scoasă din izolarea internațională. Cu toate că folosirea acestui termen a avut și are tentă populistă. De jure, Republica Moldova nici nu a fost izolată internațional. Însă din cauza că Dodon în timpul mandatului prezidențial nu a întreprins nici o vizită oficială la Kiev, motivul fiind probabil declarațiile despre Crimeea, dar nici nu a fost invitat la București, cei de dreapta au speculat mult pe această idee privind izolarea internațională. Cât despre aducerea finanțelor pentru economie, până când la Chișinău au ajuns doar vorbe și promisiuni.
5️⃣ Voi solicita suport de la partenerii internaționali pentru a depăși pandemia.
La punctul 5 pot spune doar că și până acum partenerii internaționali au ajuns Republica Moldova pentru a depăși pandemia. Mulțumesc și pe această cale în special României pentru ajutorul acordat.
6️⃣ Voi iniția discuții cu parteneri internaționali pentru un program de susținere a oamenilor în vârstă cu venituri mici.
Punctul 6 a fost de umplutură, ca să iasă în total 10 puncte. Sau, oamenii în vârstă ar putea fi ajutați prin tăierea bugetului de sute de milioane a președintelui Maia Sandu. De ce nu?
7️⃣ Voi propune un program de susținere a micului business afectat de criza economică.
Punctul 7 mai așteaptă.
8️⃣ Voi identifica resurse pentru ca agricultura să iasă din criza provocată de secetă.
Punctul 8 a fost deja realizat? Sigur că nu. Dar chiar și așa, agricultorii ce păreau a fi furioși, trăgeau brazde în centrul Chișinăului și mergeau cu tractoarele peste polițiști, au plecat pe la casele lor. Asta s-a întâmplat imediat după ce Ion Chicu a anunțat că demisionează din funcția de Prim-ministru. Revin la ideea că protestul lor a fost strict politic, de a face presiune pe Chicu să plece și motiv ca fie atacat Dodon. A ajutat și asta la victoria Maiei Sandu. Cât despre subvențiile pentru agricultură, am scris aici mai mult ce cred eu despre “boierii cu SRL-uri agricole“.
9️⃣ Voi declara corupția pericol de securitate națională.
Punctul 9 a avut aceeași menire precum punctul 7. Nimeni nu cred că neagă pericolul corupției, dar o simplă declarație a președintelui de țară cu siguranță nu rezolvă nimic. Chiar și așa, n-am văzut în această lună vreun decret prezidențial în acest sens.
? Voi insista pe investigarea imediată a dosarelor de rezonanță.
Punctul 10 este interesant din motiv că alde Veaceslav Platon și mulți, mulți alții care nici pe departe nu-s albi, nici măcar gri, au fost eliberați și bine merci fac ceea ce știu ei mai bine. Și eu nu am zis că Maia Sandu se face vinovată de eliberarea lor. Doar compar promisiunea cu ceea ce avem în realitate.

Cum spuneam, Maia Sandu a fost foarte generoasă în a face promisiuni. Altă promisiune imediată, stupidă din punctul meu de vedere, a fost și scoaterea gardului din jurul președinției. Când a făcut Maia Sandu această promisiune, am catalogat-o exact cum este, prostească. Susținătorii ei mi-au sărit în cap, ei bine, în acest caz promisiunea ar trebui onorată, nu? Sau de ce să promiți și să nu faci?

Chiar dacă n-are nici o atribuție în acest sens, dar Maia Sandu a promis și prețuri mai mici la motorină. Motorina însă s-a scumpit recent cu peste 1 lei per litru. Din nou, nu o putem acuza pe Maia Sandu că ar fi de vină, nu este corect, dar revin la întrebarea de mai sus, de ce să promiți și să nu faci? Și nu pentru că nu vrei să faci, dar pentru că nu poți să faci. În general statul nu poate dicta prețurile la nimic. Sau ne întoarcem în perioada sovietică și la economia planificată?

Revenin la pandemie, Maia Sandu promitea că va crește de cel puțin de două ori numărul de teste efectuate. Dar s-a întâmplat exact opusul, iar de când Maia Sandu este președinte, autoritățile raportează zilnic doar câteva sute de cazuri, pe când înainte de asta se raportau în jurul de 2000.

În această lună de zile, Maia Sandu a reușit să-și onoreze promisiunile față de echipa sa din PAS, iar mai mulți membri de partid au ajuns în funcții la președinției, fără concursuri publice însă, așa cum promitea altă dată doamna președinte. Iar pe bodyguardul personal, Vasile Popa, doamna Sandu l-a numit în calitate de director adjunct al Serviciului Protecție și Pază de Stat. Acest lucru a supărat angajații SPPS.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share