OPINIE // Prezidențiabilii moldoveni, niște țărani

Lidera PAS, Maia Sandu, îl va acționa în judecată pe președintele fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță. Anunțul  vine după ce deputatul  socialist a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma DA își doresc vânzarea terenurilor agricole pentru străini. De aici.

Corneliu Furculiță a amintit că Maia Sandu a fost cea care a votat pentru închiderea școlilor și optimizarea spitalelor. În acest context el a atenționat agricultorii: „PAS și Partidul Platforma DA  nu au nimic mai bun pentru dvs decât iarăși o optimizare – optimizarea micilor fermieri, ca să nu mai solicite subvenții. Iar aceasta se va realiza prin permiterea străinilor de a cumpăra pământurile agricole din R. Moldova”. De aici.

Maia Sandu a calificat declarația drept „o nouă minciună marca Dodon și PSRM” și a adăugat că socialiștii fac asta „pentru că le-am dat în obraz că nu le pasă de agricultori și de pământurile noastre. Este o minciună cât prostia lor de mare”, a subliniat Sandu.

Nu se știe exact ce consideră drept minciună Maia Sandu: închiderea școlilor și optimizarea spitalelor ori dreptul străinilor de a cumpăra terenuri în Republica Moldova? Apropo acest drept există, dar sub o formă mascată – orice  companie moldoveană poate achiziționa terenuri, fie că are sau nu în bordul de conducere cetățeni străini.

Gâlceava aduce în fluxul de știri spinoasa problematică agrară și de aici întrebarea – ce au făcut/ce vor face autoritățile cu miile de hectare care stau neprelucrate în timp ce cetățenii moldoveni fac agricultură performantă în alte state? Care sunt politicile statului moldovean de re-industrializare a agriculturii moldovenești prin crearea fabricilor de prelucrare a produselor agricole și exportul acestor produse și nu a produsului agricol original?

Sunt întrebări care nu au fost prezente în tematica majoră a campaniilor electorale din ultimii ani. Este adevărat că tematica ridicării nivelului de viață în spațiul rural moldovenesc a figurat ca temă în precedenta campanie electorală – Partidului Democrat din Moldova a intuit corect necesitatea de schimbare a mesajelor și plierea acestora pe nevoile celor din spațiul rural. De aici și rezultatul bun obținut.

Jurnaliștii au efectuat o statistică a inițiativelor Cabinetului de Miniștri condus de Maia Sandu – aproximativ cinci, dintre care, cea mai importantă, semnarea a două proiecte de asistență tehnică cu FAO, în valoare de 660 de mii de dolari. Pe de altă parte, într-o perioadă aproape similară, Guvernul Chicu a reușit să implementeze 11 acțiuni, dintre care, semnarea acordului de împrumut între Guvernul Republicii Moldova şi Japonia pentru realizarea Proiectului „Modernizarea tehnicii și a echipamentului agricol” în valoare de 17 mln Euro este de maximă importanță. De aici.

Statistica contează, ea ne spune că fiecare dintre cei doi au făcut, cât au putut – în baza cunoștințelor și competențelor.

La ultima manifestare publică organizată de PAS, duminică, 16 august, am constatat cu toții că liderii PAS și-au adaptat discursurile la protestul fermierilor. A fost dovada unui mimetism politic și o modalitate de a canibaliza acțiunile altei formațiuni politice. Dar și dovada faptului că tematica viitoarei campanii prezidențiale va fi schimbată.

Mi-ar plăcea să văd că prezidențiabilii moldoveni vor spune mai multe ce vor face pentru agricultura moldovenească și pentru oamenii din spațiul rural. Că mai toți s-au născut la sat.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share