Editoriale

OPINIE // Revenirea lui Filat în politică: A încercat calea ușoară

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ex-prim-ministru Vlad Filat, la mai puțin de un an de la eliberarea sa din închisoare, a realizat prima tentativă de reîntoarcere în politica internă. După ce a fost reales în calitate de președinte al PLDM, V. Filat a înaintat propunerea formării unui bloc electoral comun cu PAS și Platforma DA, propunere însă respinsă. Este evident că prin această primă tentativă de revenire în politică, Filat a testat prietenia celor 2 partide de dreapta și a realizat că nu are prea mult sens să conteze pe ei.

Vlad Filat a încercat calea ușoară de revenire în politică, prin alinierea cu 2 partide destul de populare, însă fără a depune măcar cel mai mic efort de promovare a PLDM, refuzul primit este binemeritat. Toate realizările mari ale PLDM s-au oprit din momentul încarcerării lui V. Filat din 2016 și respectiv imaginea lui personală de acuzat în acte de corupție cu poate fi uitată așa pur și simplu.

Cu toate acestea, o revenire a lui Vlad Filat și PLDM este posibilă însă acesta va trebui să-și reconstruiască imaginea sa și a partidului aproape de la zero, iar acest scop va necesita eforturi considerabile și investiții de imagine. Astfel spus, dacă acesta își dorește să revină măcar la jumătatea nivelului popularității politice din trecut, trebuie să se reinventeze politic asta însemnând că trebuie să devină atractiv pentru o parte anumită din electorat. Reabilitarea lui V. Filat în ochii publicului larg nu este o misiune imposibilă deoarece masele au memorie scurtă și îl port ierta la un moment dat.

Astfel că ,,nou Filat’’ trebuie să mizeze pe o strategie pe termen mediu și lung de cucerire a electoratului prin carisma sa și prin pledoaria că a stat nevinovat la închisoare. În rezultat, electoratul feminin va începe să îl compătimească și inconștient îi va acorda susținere la urnele de vot.

Nu trebuie să uităm că la momentul de față sunt în trend liderii și partidele populiste care manipulează electoratul mai mult prin originalitatea mesajelor decât prin consistența lor. Spre exemplu, Silvio Berlusconi care în ciuda numeroaselor scandaluri de corupție și scandaluri sexuale a revenit de câteva ori în politică anume prin faptul că este cel mai discutat politician din Italia, poate chiar din lume.

În acest sens, V. Filat ar trebuie să-i studieze povestea lui de succes. Nu este atât de important ce se vorbește despre cineva, cel mai important că ești în centrul atenției. V. Filat trebuie să mizeze pe faptul că există cu siguranță un segment de electorat care are curiozitatea ce va face mai departe V. Filat în viața publică și prin urmare acesta este as-ul lui.

Reinventarea sa politică este condiționată și de interdicția de ocupa funcții publice, ca efect al dosarului său penal și pedepsei executate, astfel că Tudor Deliu a fost nominalizat în cursa prezidențială din partea partidului. Totuși acesta nu este un obstacol pentru Filat să aibă activitate clasică ca lider de partid (deplasări în teritoriu și discuții cu electoratul) fapt de care trebuie să profite din plin și nu trebuie se ezite să îl susțină activ pe Tudor Deliu în campanie.

Scorul lui T. Deliu oricum este mic la aceste prezidențiale însă rezultatul lui într-un fel va oglindi rezultatul lui Filat dacă acesta ar fi candidat. Astfel că utilitatea clară al acestor alegeri pentru Filat va fi să verifice câte procente poate acumula candidatul PLDM fapt care va fi un punct de pornire pentru strategia de mai departe. Dacă pentru anii viitori ,V. Filat nu poate ocupa funcții publice, atunci revenirea sa politică înseamnă readucerea gloriei de altă dată a PLDM și continuarea negocierilor cu partidele de dreapta în contextul unor posibile alianțe.

Sursa: Politics.md

loading...

Comments are closed.