Opinie: Scandalul cu femeia care afirmă că a născut un copil mort în WC e despre lipsa de educație și bun simț

copil nascut in wc, a nascut un copil mort, a facut avort in wc, a nascut in wc la centrul mamei si copilului

Știți despre ce este scandalul de la Institutul Mamei și Copilului cu femeia care afirmă că a născut un copil mort în WC?

E despre lipsa de educație și bun simț.

Clar lucru că e ușor a scrie pe facebook comentarii că sistemul medical e vinovat, etc. dar dacă e să privim lucrurile în profunzime, vinovat e sistemul de învățământ, educația în familie, la școală, la universitate. Atât a medicilor, cât și a potențialilor pacienți. Ce folos că-l pregătești 11 ani pe medic, și parcă învață bine, și îi dai condiții și loc bun de muncă, dacă el la urmă îți spune: ”Ieși afară din cabinet, nu vezi că-mi beau cafeaua?” Sau ce folos că pacientul scrie pe facebook că doctorul e bădăran, dacă înainte de a asta l-a contrat pe medic că Google scrie altceva despre boala sa. Asta nu-i despre sistemul medical, asta-i despre educație, dragii mei.

Când ne spune femeia cu pricina că i-a vorbit urât și a neglijat-o asistenta medicală de la IMC, lăsând-o să nască în WC, nu-i atât vorba despre încălcarea protocoalelor medicale, cât despre lipsa de educație, de omenie, de căldură sufletească față de o femeie care trebuie să nască.

Închipuiți-vă, asistentele medicale învață la Bălți, Orhei și Chișinău, și sunt în proporție de 95% din mediul rural. Asta înseamnă că ele după clasa a 9-a pleacă din sat la colegiu. La colegiu învață puțină medicină, cum să facă injecții, bla, bla, bla, dar credeți că le învață cineva etica medicală? Le învață cineva cum să vorbească și să-i zâmbească pacientului? Nu! Dacă nu le-a învățat nimeni să fie drăguțe și grijulii până în clasa 9-a, atunci cine să le învețe după? Nu generalizez, dar în marte parte asta se întâmplă. Dar ce să mai vorbim de colegiile medicale, dacă la universitate de medicină cursurile de etică medicală sunt de 2 bani. Bine, nu de 2 bani, ci de 50-100 de euro.  De unde vreți doctori care să vă vorbească calm, răspicat, cu bun simț? Da, ei există, chiar există doctori care vorbesc frumos, cald, cu bun simț, cu o încurajare la locul ei, însă asta denotă educația din familie sau, de ce nu, autoeducația. Dar nu fiecărui îi este dat.

Sarcina este una dintre cele mai mari responsabilități, iar pentru a face față acesteia trebuie să te autoeduci, să te informezi, să mergi la timp la medic, să ceri a 2-a opinie, a 3-a opinie, și tot așa mai departe. Dacă lași așa că lasă, poate-a fi totul bine, alții nasc și fără consultații, etc., te poți pomeni anume tu ghinionista.

Eh, de-ați ști voi câte femei avortează spontan sau nasc copii morți prin sate, în pat, pe cuptor sau în fân… dar na… e prea departe de Chișinău și nu-i așa de interesant.

autor: Dragoș Galbur

Total
0
Shares
 
Total
0
Share