Ora de iarnă și tot ce nu știai despre ea: de ce ora 4 devine ora 3?

Ora de iarnă e un fel de obicei stupid pe care îl ducem mai departe fără să ne gândim la el. Asemenea și cu ora de vară, că cele două sunt legate. Ora de iarnă e, în fapt, cea oficială, cea normală, pe când cealaltă e o ajustare a timpului ca să credem că suntem mai eficienți. Sau că așa era pe vremuri. Și probabil n-ai știu până acum o chestie: de ce ora 4 devine ora 3? Sau, în primăvară, de ce ora 3 devine ora 4? Cine alege orele astea și de ce fix astea? Ei bine, am câteva răspunsuri.

Oficial, lucrurile stau așa: ora de vară începe din ultima duminică de martie și ține până în ultima duminică de octombrie. Ora de iarnă, ei bine, îți dai seama și singur. Acum suntem la ora de iarnă și peste tot vezi treaba asta: ora 4 devine ora 3. Și nimeni n-a explicat până acum de ce se întâmplă așa ceva.

Când trecem la ora de iarnă? În noaptea de 26 spre 27 octombrie, adică acum, și se întâmplă după miezul nopții. O să crezi că dormi mai mult. O să crezi că se întâmplă ceva bun. Nu se întâmplă. E doar un fapt enervant. De exemplu: CFR Călători a anunțat că trenurile vor staționa o oră, ca să prindă timpul din urmă.

Dacă ești ca mine și te enervează dansul ora de iarnă – ora de vară, există o veste bună. Comisia Europeană a avut inițiativa ca statele membre al Uniunii Europene să renunțe la schimbarea orei în funcție de anotimp. Măsura va fi aplicată abia din 2021, când fiecare stat membru va trebui să aleagă.

De ce ora 4 devine ora 3 și viceversa?

Din fericire, pentru perioada în care trăim, lucrurile au fost standardizate. România este pe fusul orar Eastern European Time (EET), dar cu o oră în plus. La rândul său, EET este dependent de Coordinated Universal Time (UTC). EET este cu două ore în fața UTC. Astfel, România este cu trei ore în fața UTC.

Dată fiind apartenența României la EET, respectiv UTC, ora 4 devine ora 3, pentru că așa e corect.

De ce e corect? În momentul în care ora 4 devine ora 3, UTC este la miezul nopții. Schimbarea orei se face astfel raportat la timpul universal măsurat. Iar UTC este măsurat cu ceasuri atomice și cu secunde adăugate care să compenseze rotația Pământului.

Să fie însă clar o chestie: timpul nu e cumva stabilit de vreo forță. Oamenii au căzut de acord că e bine să aibă un standard, ca să nu fie dați peste cap. UTC a fost adoptat în 1967.

Până în 1972, Greenwich Mean Time era un standard, la fel ca UTC. Acum este folosit de câteva țări din Africa și Europa de Vest, iar Marea Britanie folosește GMT doar pentru perioada de iarnă.

UTC și celelalte fusuri orare dependente de el sunt folosite ca să avem o oarecare evidență a timpului și să avem cum să ne potrivim ceasurile și societatea globală să funcționeze ceva mai eficient. Ironic e că și ora de vară, și ora de iarnă au fost gândite pentru eficiență.

De ce există ora de iarnă și, implicit, ora de vară?

Ideea orei de vară a fost lansată pentru prima oară de Benjamin Franklin în 1784. Într-un eseu intitulat „Un proiect economic”, el a spus că așa ar ajuta cetățenii.

Pe atunci, Franklin era la Paris. Și era tare curios de ce nu am profita de răsărit, care devenea din ce în ce mai matinal, și astfel consumul de lumânări ar fi scăzut. El, fiind în Paris, se referea la locuitorii marilor orașe, că fermierilor nu le pasă de ora „civilizată“ de trezit.

În 1895, ora de iarnă s-a conturat ceva mai bine prin ideea lui George Vernon Hudson de-a introduce o oră de vară. El era pasionat de insecte, așa că voia să aibă mai mult timp să le studieze, deci ar fi fost nevoie de-o schimbare a orei.

Conceptul a fost susţinut şi de constructorul englez William Willet. El propunea, în 1907, că în fiecare din cele patru duminici ale lunii aprilie să se dea ceasul înainte cu câte 20 de minute, şi apoi cu câte 20 de minute în urmă în cele patru duminici ale lunii septembrie. Da, un adevărat haos.

Prin anii ’60, cel puțin în Statele Unite ale Americii, s-a stabilit că trebuie să fie oră de iarnă și oră de vară, asta în caz că statul per total n-ar fi renunțat la idee. N-au renunțat și-au mers înainte cu ea. În 2007, George Bush a trecut o lege care a întins ora de vară din martie până în noiembrie, cel puțin americanilor. La noi a rămas din martie până în octombrie. După cum vezi, e fiecare după cum îl taie capul cu ora de iarnă.

E bună sau nu ora de iarnă?

Nu există niciun studiu definitiv care să spună dacă e bine cu oră de iarnă și de vară, dar prin anii ’70 o cercetare a ajuns la concluzia că e un câștig de 1%, în timp ce în una din 2008 a arătat că e un consum mai mare, de fapt. Deocamdată, dezbaterea e dacă ar trebui interzisă ora de iarnă și s-o înlocuim cu cea de vară sau viceversa și să nu mai stăm să setăm ceasuri în martie și în octombrie.

În UE, am ajuns la o oarecare concluzie cu ajutorul dezbaterii inițiate de Lituania.

Teoretic, ora de iarnă nu ar trebui să te afecteze în vreun fel. Practic, schimbarea aduce disconfort în cazul tinerilor, dar nu pe termen lung. De cealaltă parte însă, cei care suferă de depresie și anxietate ar putea resimți un disconfort crescut.

Sursa: Playtech.ro

Total
0
Shares
 
Total
0
Share