Creşterea nivelului de poluare cu particule fine din ultimele zile a determinat autorităţile să interzică miercuri circulaţia celor mai poluante vehicule la Paris şi în suburbii precum şi, pentru prima dată, în oraşul Lille, din nordul ţării, potrivit AFP.
În capitala Franţei, interdicţia de circulaţie vizează vehiculele neclasificate sau cele din clasele 4 şi 5, potrivit certificării pe criterii de poluare Crit’Air, obligatorii în Paris.
În mod similar, în mai multe districte din metropola Lille, vor putea circula doar vehiculele echipate cu vinietă Crit’air clasele 0,1, 2 şi 3, a precizat pentru AFP prefectura departamentului Nord, care instituie, pentru prima oară, circulaţia diferenţiată.
După ce nivelul de poluare s-a situat la valori ridicate timp de mai multe zile, la Paris, ca şi la Lille, autorităţile regionale care se ocupă cu supravegherea calităţii aerului au preconizat un nivel de concentraţie a particulelor fine superior pragului de atenţionare fixat la 50 ľg/m3.
În regiunea pariziană, concentraţia de particule fine din atmosferă a depăşit deja acest nivel săptămâna trecută în zilele de miercuri, joi şi vineri, urcând peste 70 ľg/m3. Cu toate acestea, nu au fost luate măsuri de interzicere a circulaţiei, fapt ce a iscat polemici.
„Cererile noastre au fost, în sfârşit, ascultate. Este o veste bună pentru toţi parizienii şi rezidenţii din Île-de-France, care sunt, de o săptămână, victimele nivelului ridicat de poluare”, a salutat decizia edila capitalei, Anne Hidalgo.
Începând cu sfârşitul săptămânii trecute au fost luate câteva măsuri, cum ar fi reducerea vitezei maxime admise pe autostrăzi şi drumuri expres cu 20 km/oră în regiunea Ile-de-France, care cuprinde şi Parisul.
La Lille, militanţii ecologişti au salutat această decizie, pe care o consideră însă tardivă. Oraşul este nevoit să facă faţă frecvent unor niveluri ridicate de poluare: în 2018, potrivit datelor oficiale, pragul zilnic maxim de particule fine, respectiv 25 de micrograme pe metru cub (ľg/m3), care nu trebuie depăşit, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, mai mult de trei ori pe an, a fost întrecut de cel puţin 60 de ori.
Pentru a încerca limitarea poluării, viteza autovehiculelor este limitată, în mod experimental, de la 1 februarie, la 70 km/oră, faţă de 90 km/oră anterior, într-o regiune de la periferia metropolei Lille.