Orașul unde nu există persoane fără adăpost. Cum au reușit autoritățile să scape de această problemă

Numărul persoanelor fără adăpost este în creștere în majoritatea orașelor din Europa, dar într-un oraș din Finlanda nu există nici un om fără locuință. În capitala Helsinki, primăria și asociațiile caritabile au pus umărul pentru a eradica acest fenomen. Persoanele în dificultate primesc locuințe sociale plătite, iar pentru a le păstra nici măcar nu trebuie să renunțe la viciile care i-au adus pe străzi, precum abuzul de alcool sau droguri. Modelul aplicat de finlandezi este diferit de cel englezesc, unde locuințele sociale sunt obținute ca o recompensă pentru persoanele care participă la tratamente de reabilitate.

Culmea, finlandezii susțin că tocmai faptul că nu îi obligă pe dependenți să se reabiliteze îi ajută, de fapt, să se lase de vicii, iar rata de participare a acestora la sesiunile de recuperare a crescut, arată bbc.co.uk.

În plus, arată oficialii primăriei din orașul  Helsinki, cheltuiala cu locuințele sociale este de fapt o economie pe termen lung, pentru că nu mai există oameni care dorm pe stradă și care să ajungă la spital pentru a fi tratați de diferite afecțiuni.

„Din copilărie îmi amintesc că erau sute sau chiar mii de oameni care dormeau în parcuri ori în păduricile din apropiere. Erau la tot pasul, iar acum nu mai există așa ceva. Nu sunt în Helsinki oameni fără adăpost”, spune viceprimarul Sanna Vesikansa.

Eradicarea fenomenului a fost una din prioritățile guvernelor din ultimii 30 de ani, și acest lucru aproape a reușit. În Finlanda erau 18.000 de persoane fără adăpost în 1987, iar la sfârșitul lui 2017 mai rămăseseră aproximativ 6.600 de persoane.

Din 2007, autoritățile finlandeze au pus la punct programul ‘Casa pe primul plan’ prin care le acordă persoanelor în dificultate sau fără adăpost un apartament al lor, cât de reped se poate și le oferă ajutor fie că este vorba despre o dependență, sau învățarea unei meserii.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share