Organizația Mondială a Sănătății face apel către toate țările să investească în prevenirea înecului la copii

Astăzi, 25 iulie, cu ocazia Zilei Mondiale de Prevenire a Înecului din acest an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat un studiu de caz referitor la investițiile în prevenirea înecului.

Conform acestui studiu, doar două măsuri simple ar putea proteja milioane de vieți­, investiția în grădinițe pentru copiii de vârstă preșcolară și predarea deprinderilor de bază de înot copiilor de vârstă școlară. Se estimează că fiecare dolar investit în aceste acțiuni ar putea aduce beneficii de până la nouă ori mai mari decât suma inițială.

Înecul este o problemă de sănătate publică subapreciată, dar letală. A provocat peste 2,5 milioane de decese în ultimul deceniu, 90% dintre aceste decese având loc în țările cu venituri mici și medii.

Copiii cu vârste cuprinse între 1 și 4 ani și între 5 și 9 ani înregistrează cele mai mari rate de înec, ceea ce evidențiază necesitatea de a lua măsuri imediate pentru a proteja generațiile viitoare.

Cu toate acestea, soluțiile eficiente există. Un nou studiu de caz privind investițiile arată că până în 2050, o creștere a investițiilor la nivel mondial în doar două măsuri ar putea salva viețile a peste 774.000 de copii, ar putea preveni aproape 1 milion de înecuri non-fatale ale copiilor și ar putea evita rănile grave și limitatoare de viață pentru 178 000 de victime ale înecului.

De asemenea, ar putea preveni pierderi economice potențiale de peste 400 de miliarde de dolari în țările cu venituri mici și mijlocii cu o povară ridicată și ar putea oferi beneficii cumulative evaluate la aproximativ 9 dolari pentru fiecare dolar investit.

Țări precum Bangladesh, Africa de Sud, Thailanda și Vietnam au investit deja în aceste intervenții eficiente din punct de vedere al costurilor, aducând beneficii copiilor și familiilor acestora prin reducerea riscului de înec, oferind în același timp noi oportunități de îmbunătățire a sănătății, dezvoltării și bunăstării.

„Prin punerea în aplicare a unor măsuri preventive eficiente, prin creșterea investițiilor și prin promovarea sensibilizării, putem salva nenumărate vieți”, a declarat directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Astăzi, cu prilejul Zilei Mondiale de Prevenire a Înecului, facem un apel către țări și parteneri să colaboreze și să acorde o importanță deosebită prevenirii înecului, transformând-o într-o prioritate globală.”

În mai 2023, Adunarea Mondială a Sănătății (WHA) a adoptat prima rezoluție din istorie privind prevenirea înecului. Această rezoluție invită OMS să conducă eforturile din cadrul sistemului Națiunilor Unite pentru a preveni înecul și să faciliteze observarea Zilei mondiale de prevenire a înecului la 25 iulie a fiecărui an.

În urma cererii din rezoluția WHA, Organizația Mondială aSănătății (OMS) a lansat Alianța Globală pentru Prevenirea Înecului. Această alianță reprezintă o rețea de parteneri care vor colabora pentru a coordona, întări, îmbunătăți și extinde eforturile de prevenire a deceselor prin înec, respectând prioritățile stabilite de OMS. Principiile pe care se bazează alianța includ alinierea și coordonarea eforturilor, agilitatea și capacitatea de reacție rapidă, promovarea acțiunilor la nivel național, transparența, utilizarea abordărilor bazate pe dovezi și colaborarea între toate părțile implicate.

„În ultimul deceniu, înecul a ucis peste 2,5 milioane de persoane. Bloomberg Philanthropies a colaborat cu partenerii noștri pentru a pune în aplicare soluții dovedite de salvare a vieților, cum ar fi predarea unor abilități de bază de supraviețuire înotând și furnizarea de servicii de îngrijire a copiilor. Acum, prin reunirea guvernelor și a partenerilor din întreaga lume, putem contribui la răspândirea acestei activități și la salvarea multor alte vieți”, a declarat Michael R. Bloomberg, fondator al Bloomberg LP și Bloomberg Philanthropies și ambasador global al Organizației Mondiale a Sănătății pentru boli netransmisibile și leziuni.

OMS pregătește, de asemenea, un raport de stare globală privind prevenirea înecului pentru a înțelege mai bine impactul înecului și pentru a analiza acțiunile guvernelor din întreaga lume. Raportul de stare globală va oferi informații esențiale pentru factorii de decizie politică și managerii de programe pentru a cataliza mai multe acțiuni în vederea implementării intervențiilor de prevenire a înecului cu costuri reduse, scalabile și eficiente recomandate de OMS, toate cele 194 de state membre fiind invitate să participe.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share