Organizația Națiunilor Unite denunţă violenţele continue împotriva lucrătorilor umanitari

Şaizeci şi doi de lucrători umanitari au fost ucişi în întreaga lume de la începutul anului, a denunţat joi ONU, care se pregăteşte să comemoreze 20 de ani de la sângerosul atac împotriva sediului său din Bagdad, scrie Agerpers.ro

În fiecare an, ONU sărbătoreşte pe 19 august Ziua Mondială a Asistenţei Umanitare, data la care 22 de persoane, între care Sergio Vieira de Mello, reprezentantul special al ONU în Irak, au fost ucise într-un atentat sinucigaş.

Pe lângă cei 62 de lucrători umanitari ucişi de la începutul anului curent în zonele de conflict, alţi 84 au fost răniţi şi 34 răpiţi, potrivit datelor Aid Worker Security Database, compilată de firma britanică de consultanţă Humanitarian Outcomes.

Pe întregul an 2022, numărul lucrătorilor umanitari ucişi a fost de 116.

De câţiva ani, Sudanul de Sud se menţine în fruntea celor mai periculoase locuri pentru lucrătorii umanitari. Până pe 10 august, au fost înregistrate 40 de atacuri împotriva lucrătorilor umanitari, care s-au soldat cu 22 de morţi, a indicat agenţia umanitară a Naţiunilor Unite (OCHA).

Urmează Sudanul, cu 17 atacuri asupra lucrătorilor umanitari până acum în acest an, soldate cu 19 morţi. Nu au mai fost înregistrate cifre atât de mari în această ţară de la conflictul din Darfur, dintre 2006 şi 2009.

Alte ţări în care şi-au pierdut viaţa lucrători umanitari sunt Republica Centrafricană, Mali, Somalia, Ucraina şi Yemen.

„Riscurile cu care ne confruntăm sunt dincolo de înţelegerea umană”, deplânge un raport realizat de ONG-uri precum Medecins du Monde, Action contre la faim şi Handicap International, cu ajutorul Uniunii Europene.

În fiecare an, peste 90% dintre cei ucişi în atacurile împotriva lucrătorilor umanitari sunt angajaţi locali, subliniază Organizaţia Internaţională pentru Siguranţa ONG-urilor (Inso).

Ziua Mondială a Asistenţei Umanitare coincide anul acesta cu comemorarea a 20 de ani de la atacul din 2003 asupra hotelului Canal din Bagdad, unde se afla sediul ONU din capitala irakiană. Atacul, comis în plin haos al invaziei americane din Irak, în care a fost înlăturat de la putere Saddam Hussein, a ucis 22 de persoane, între care brazilianul Sergio Vieira de Mello, şi a rănit aproximativ 150 de lucrători locali şi străini.

„Ziua Mondială a Asistenţei Umanitare şi atentatul cu bombă de la Canal Hotel vor rămâne întotdeauna un moment de emoţii amestecate şi încă vii pentru mine şi mulţi alţii”, a declarat responsabilul ONU pentru Afaceri Umanitare, Martin Griffiths.

„În fiecare an, aproape de şase ori mai mulţi lucrători umanitari sunt ucişi la datorie decât cei care au murit în acea zi sumbră la Bagdad, iar majoritatea covârşitoare sunt lucrători locali”, a subliniat acesta. „Impunitatea pentru aceste crime constituie o cicatrice pe conştiinţa noastră colectivă”.

Pe fondul creşterii numărului de conflicte din lume, ONU afirmă că numărul oamenilor pe care este chemată să-i ajute se ridică în prezent la 250 de milioane de oameni, de zece ori mai mult decât în 2003.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share