OSCE şi-a exprimat în general aprobarea pentru modul de desfăşurare a alegerilor prezidenţiale din Moldova

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare (OSCE) şi-a exprimat în general aprobarea pentru modul de desfăşurare a alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova într-o evaluare anunţată luni, relatează dpa, sursă citată de Agerpres.ro

Campaniile au fost competitive, “libertăţile fundamentale au fost respectate” şi autorităţile electorale “au organizat aspectele tehnice ale alegerilor profesionist”, a precizat şefa misiunii OSCE, Corien Jonker.

Cu toate acestea, acuzaţiile de influenţă externă au umbrit cursa prezidenţială, iar alegaţiile privind cumpărarea de voturi au persistat, a mai spus Jonker în conferinţa de presă transmisă online de la Chişinău.

Deşi peisajul media ca întreg a asigurat o acoperire echilibrată a candidaţilor, a notat OSCE, polarizarea anumitor organe media a dus la relatări părtinitoare.

Preşedintele la final de mandat al Republicii Moldova, Igor Dodon, a obţinut un rezultat mai slab decât rivala sa proeuropeană Mai Sandu, potrivit media de stat. Maia Sandu a obţinut 36,16% din voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, în timp ce Igor Dodon a fost votat doar de 32,61% dintre participanţii la scrutin, relatează Moldpres după numărarea tuturor voturilor, citând Autoritatea naţională electorală.

Cei doi se vor înfrunta în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova peste două săptămâni, pe 15 noiembrie.

Prezenţa la vot a fost de 42,76%, depăşind pragul de o treime necesar pentru ca alegerile să fie validate.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share