PA a informat Comisia Europeană despre unele sentințe obținute în instanțele de judecată

La solicitarea Comisiei Europene, Procuratura Anticorupție a expediat 6 cauze de rezonanță finalizate cu sentințe în anul 2024, care vor fi examinate de experți străini în martie 2025, în categoriile corupție la nivel înalt, spălare de bani, crimă organizată, achiziții publice și corupție electorală.

1. (corupție la nivel înalt): În august 2024, fostul viceprim-ministru și vicepreședinte al Parlamentului în 2 legislaturi, a fost condamnat la 6 ani de închisoare și confiscarea a 227 000 USD pentru trafic de influență. Potrivit probelor prezentate de procurorii anticorupție, condamnatul a cerut 1 milion Euro de la administratorul unei persoane juridice, iar în schimbul banilor, a promis că îl va influența pe președintele Curții Supreme de Justiție pentru a asigura admiterea recursului formulat de o societate împotriva deciziei Curții de Apel Economică. Condamnatul a primit 227 000 USD de la un denunțător în două tranșe.

2. (corupție la nivel înalt): În martie 2024, un actual judecător și un om de afaceri au fost condamnați pentru trafic de influență la 5 ani închisoare, cu suspendare, cu o confiscare de 10 000 USD. Judecătorul a pretins 15 000 USD de la conducătorul unei entități comerciale pentru a-și influența colegii judecători să adopte o soluție favorabilă într-un litigiu civil, acesta fiind reținut în momentul în care a primit a doua tranșă din suma solicitată inițial, în total primind 11 000 USD din cei 15 000 USD pretinși. Într-un alt episod, susținând că are influență asupra procurorilor, judecătorul a cerut 1 000 USD de la șeful aceleiași firme pentru a interveni în adoptarea unei hotărâri într-un dosar penal care ar beneficia firma respectivă. Judecătorul a fost reținut în flagrant împreună cu cel care i-a oferit banii. Ambii au fost condamnați pentru două episoade de trafic de influență.

3. (crima organizată): În ianuarie 2024, fostul șef interimar al „Băncii de Economii” a fost găsit vinovat de delapidare în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal pentru rolul său în schema „Fraudă Bancară” investigată de procurorii anticorupție, și condamnat la 10 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a deține funcții bancare pe un termen de 5 ani. A fost admisă acțiunea civilă, instanța dispunând încasarea de la condamnat în beneficiul băncii (în proces de lichidare), a prejudiciului material în valoare de 100 milioane USD, sechestrul fiind menținut asupra a jumătate din bunurile condamnatului în valoare de aproximativ 4 milioane MDL, în vederea garantării recuperării prejudiciului.

4. (spălare de bani): În iulie și în noiembrie 2024, două persoane au fost condamnate pentru escrocherie și spălare de bani în aceeași schemă, fiecare fiind condamnată la 6,5 ​​ani închisoare și confiscarea a 1,3 milioane MDL. Potrivit probelor prezentate de procurorii anticorupție, șase persoane fizice, printre care administratorul și fondatorul unei societăți, care au acționat în complicitate, au obținut în mod fraudulos de la „Banca de Economii” un împrumut de 4 400 000 MDL, care nu a fost rambursat, cauzând astfel un prejudiciu considerabil instituției financiare. Ulterior, banii obținuți în mod fraudulos au fost transferați către diverse companii în vederea ascunderii și a deghizării provenienței ilicite a acestora, unul dintre inculpații condamnați retrăgând în cele din urmă numerar în sumă de 1,3 milioane MDL. Pentru a garanta executarea amenzii, recuperarea prejudiciului și orice confiscare specială, s-a aplicat sechestru asupra bunurilor în limita sumei de 1 144 000 MDL, deținute de unul dintre inculpați.

5. (achiziții publice): În octombrie 2024, fostul Director al Centrului Sportiv pentru Pregătirea Loturilor Naționale a fost condamnat la 7 ani închisoare cu amendă și confiscare de 200 000 Euro pentru corupție pasivă, iar fostul Ministru al Tineretului și Sportului a fost găsit vinovat de depășirea atribuțiilor de serviciu, dar liberat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. Potrivit probelor prezentate de procurorii anticorupție, fostul director a solicitat mită de 200 000 Euro de la un administrator de afaceri, în legătură cu o procedură de transmitere a proprietății publice (un teren în valoare de 400 000 Euro) către administratorul afacerii. Atât fostul director, cât și fostul ministru au fost, de asemenea, acuzați de depășirea atribuțiilor lor oficiale pentru cauzarea prejudiciului statului.

6. (finanțarea politică ilegală): În noiembrie 2024, instanța a pronunțat prima condamnare pentru finanțare ilegală a unui partid politic (infracțiune introdusă în Codul penal în aprilie 2022), constatând inculpatul vinovat de finanțarea din surse ilegale a Partidului Politic Șansa, dispunând o amendă de 45 000 MDL și o confiscare a sumei de 613 500 MDL (confiscați în cadrul percheziție), după acceptarea unui acord de recunoaștere a vinovăției semnat de inculpat în octombrie 2024. În vederea garantării amenzii, s-a menținut sechestrul asupra automobilul condamnatului.

Procuratura Anticorupție subliniază importanța rezultatelor obținute în combaterea corupției și criminalității organizate, evidențiind faptul că fiecare sentință din anul 2024 reprezintă un pas important în consolidarea statului de drept și creșterea încrederii cetățenilor în instituțiile publice. Aceste rezultate reflectă doar o parte din munca Procuraturii Anticorupție de a combate corupția la toate nivelurile și de a asigura aplicarea legii fără discriminare. În continuare, Procuratura Anticorupție va depune eforturi pentru a combate corupția de nivel înalt, contribuind astfel la dezvoltarea unei societăți mai corecte și mai transparente, în beneficiul cetățenilor și al stabilității țării.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Total
0
Shares
Total
0
Share