Social

PA a terminat urmărirea penală pe episodul în privința unui fost vice-guvernator al BNM din dosarul Frauda Bancară

Pinterest LinkedIn Tumblr

Procuratura Anticorupție informează opinia publică despre terminarea urmăririi penale în privința unui fost vice-guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), învinuită de complicitate la săvârșirea infracțiunii de escrocherie, comisă cu folosirea situației de serviciu, de către o organizație criminală (art. 42, art. 190 alin.(6) din Codul penal), precum şi de spălarea banilor, săvârșită de mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu, de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari (art. 42 alin.(5), art. 243 alin.(3) din Codul penal).

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Conform probatoriului administrat, procurorii au constatat că, organizația criminală, condusă de către Vladimir Plahotniuc era constituită din mai multe grupuri criminale organizate, inclusiv grupul criminal organizat condus de Ilan Șor. Ultimul la rândul său, controla de facto, prin intermediul unor persoane interpuse, băncile BC Unibank SA, BC Banca Socială SA, Banca de Economii SA.

Prin urmare, pe parcursul anului 2014, vice-guvernatorul BNM, în calitate de persoană afiliată organizației criminale, a înlăturat obstacolele și a acordat instrumentele necesare realizării sustragerilor de bani aflați la dispoziția BC Unibank SA, BC Banca Socială SA și Banca de Economii SA, inclusiv prin aprobarea în organele de conducere a băncilor menționate a persoanelor afiliate grupului criminal organizat condus de Ilan Șor și prin neintervenirea în activitatea defectuoasă a acestor bănci.

Așadar, aceste fapte au permis membrilor organizației criminale să sustragă bani în sumă echivalentă a cca 2.544.782.105,6 MDL și să integreze banii sustrași în circuitul legal al Republicii Moldova și a altor state.

Amintim că, la 22 septembrie 2022, Procuratura Anticorupție a trimis în judecată episodul din dosarul penal „Frauda Bancară” în cadrul căruia erau vizaţi un ex-guvernator şi un alt ex-viceguvernator ai BNM.

La 25 ianuarie 2023, Procuratura Anticorupție a terminat urmărirea penală pe un alt episod din dosarul penal ,,Frauda Bancară” în privința lui Vladimir Andronachi precum și a unui complice.
Subsecvent, informăm că Procuratura Anticorupție continuă urmărirea penală în cauza „Frauda Bancară” iar la emiterea unor decizii procesuale, vom reveni cu detalii suplimentare.

loading...

Comments are closed.