Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au admis cererea lui Pahopol Anatol privind demisia sa din funcția de președinte interimar al acestei instituții, transmite Telegraph.md
Pahopol și-a depus cererea de demisie în urma unor discuții publice despre activitatea sa în fruntea CSM, dar și după ce un deputat PPDA a contestat la Curtea Constituțională modificările Legii CSM.
Pahopol a declarat colegilor săi că este în imposibilitatea exercitării funcției și că nu vrea să fie ”prizonier”.
„Nu mai am dreptul moral să exercit interimatul funcției”, a mai declarat acesta.
„În ultima săptămână, de două ori au avut loc declarații publice ai unor membri ai CSM care au criticat activitatea mea în calitate de președinte. Am încercat să discutăm aceste probleme. La 1 septembrie 2020, un deputat al Parlamentului, dl Plîngău, a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) cu privire la constituționalitatea legii, conform căreia am fost detașat la CSM. Ieri, pe data de 21 septembrie, nu a ajuns un singur vot să fie suspendată legea. Indiferent de rezultatul examinării sesizării, consider că nu am dreptul moral mai departe să exercit interimatul funcției”, a declarat Anatol Pahopol, scrie agora.md
Ieri, 21 septembrie 2020, Curtea Constituțională a examinat solicitarea de suspendare a acțiunii Legii nr. 67 din 21 mai 2020, depusă de dl Dinu Plângău, deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În urma votării s-a înregistrat o paritate de voturi. Din aceste considerente, în baza articolului 66 alin. (5) din Codul jurisdicției constituționale, Curtea a pronunțat Decizia nr. 102 din 21 septembrie 2020 prin care a sistat examinarea cererii de suspendare a Legii contestate.
Cererea de demisia a fost acceptată cu 9 voturi pro, iar un membru CSM a înaintat o opinie separată.
Potrivit procedurii, Pahopol Anatol revine în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău, fiindu-i încetată de drept și calitatea de membru al CSM.