Papa Francisc a spus că este posibil ca într-o zi, catolicii, ortodocşii şi protestanţii (adică toți creștinii din lume) să poată sărbători în acelaşi timp Învierea lui Isus Hristos. Papa de la Roma a propus stabilirea unei date fixe a Paştelui, pentru ca această sărbătoare să poată fi celebrată împreună cu toate bisericile creștine din lume.
Paştele este cea mai importantă dată creştină, marcând învierea lui Iisus Hristos, dar data se modifică în fiecare an. Catolicii sărbătoresc Paştele în prima duminică după prima Lună Plină ce are loc după echinocţiul de primăvară (21 martie). Pentru ortodocşi, care folosesc calendarul iulian, mai degrabă decât pe cel gregorian, această dată cade adesea o săptămână mai târziu.
„Trebuie să găsim un acord pentru o dată comună”, a spus Francisc, sugerând a doua duminică a lunii aprilie. Constatând că fenomenul de Luna Plină se produce tot mai târziu în timpul anului, suveranul pontif a glumit: „În 60 ani riscăm să sărbătorim Paştele în luna august”.
Modul de calculare a datei Paştelui a fost stabilit în anul 325, de conciliul de la Niceea, condus de împăratul Constantin cel Mare. Însă bisericile, cea catolică şi cea ortodoxă, interpretează diferit regulile şi, de aceea, datele la care se stabileşte sărbătoarea diferă de cele mai multe ori.