Politic

Parlamentarii au mers în vizită inopinată la o Unitate militară din țară

Pinterest LinkedIn Tumblr

Membrii Comisiei drepturile omului și relații interetnice au mers în vizită inopinată la o Unitate militară din țară. Acțiunea a avut loc în contextul realizării funcției de control parlamentar stabilit în Planul de acțiuni al Comisiei pentru anul 2022.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Scopul vizitei a fost de a realiza controlul asupra respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale militarilor aflați în custodia statului. Or, militarii beneficiază de drepturile și libertățile stabilite pentru cetățenii Republicii Moldova de Constituție, de legislația în vigoare și de acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte, cu restricțiile condiționate de particularitățile serviciului militar.

Membrii comisiei au manifestat interes sporit privind mecanismele de protecție a militarilor în termen în cazul confirmării alegațiilor de maltratare.

Comisia exprimă ferma convingere că apărarea drepturilor militarilor trebuie să se bazeze în totalitate pe cele trei principii de bază ale statutului militarului – legalitate, egalitatea militarilor, indiferent de gradul și funcția militară, în fața legii și a autorităților publice, precum și asigurarea protecției juridice și sociale a militarilor și a membrilor familiilor lor.

Astfel, Comisia va efectua controale privind executarea legilor și determinarea eficienței acțiunii acestora de către organele și persoanele competente, inclusiv prin efectuarea vizitelor inopinate la Unitățile militare din țară.

În urma controlului parlamentar efectuat, comisia va prezenta recomandări Guvernului și/sau altor autorități publice.

loading...

Comments are closed.