Parlamentul a adoptat modificări pentru a stimula energia regenerabilă

Parlamentul a adoptat modificări la Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile. Propunerile de modificare au ca scop îmbunătățirea unor mecanisme stipulate în cadrul normativ în vederea valorificării surselor de energie regenerabilă.

Ministerul Energiei va prelua competența de monitorizare a îndeplinirii de către producătorii eligibili mari a obligațiilor stabilite în Regulamentul privind desfășurarea licitațiilor pentru oferirea statutului de producător eligibil mare. De asemenea, solicitanții avizelor de racordare nu vor mai fi obligați să prezinte o garanție de bună execuție pentru unitățile de generare din surse regenerabile ce depășesc capacitatea de 200 de kW. Astfel, se urmărește accelerarea tranziției energetice și dezvoltarea acestui sector.

O altă prevedere a proiectului se referă la faptul că cei care produc energie electrică regenerabilă pentru propriul consum să poată beneficia de facturarea netă și pentru centralele electrice amplasate în afara locului de consum. De acest lucru vor beneficia, de exemplu, autoritățile publice locale, care au mai multe locuri de consum, cum ar fi sistemul de iluminat public stradal, clădirea Primăriei, casa de cultură, grădinița etc. În prezent, este imposibil ca o primărie să construiască și să opereze o singură centrală electrică capabilă să acopere consumul de energie electrică pentru toate locurile de consum deținute.

La propunerea deputatei Ina Coșeru, proiectul a fost completat cu unele prevederi ce reglementează organizarea și funcționarea comunităților de energie din surse regenerabile. Obiectivul principal al comunității este producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru a satisface nevoile în energie ale membrilor sau asociaților comunității. Membrii comunității pot fi persoane fizice, asociații de proprietari din condominiu, alte persoane juridice cu scop nelucrativ, întreprinderi mici și mijlocii, sate și orașe, reprezentate de organele lor executive, precum și consumatorii vulnerabili de energie. Participarea într-o comunitate de energie din surse regenerabile este voluntară. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va fi responsabilă de elaborarea și aprobarea Regulamentului cu privire la comunitățile de energie din surse regenerabile și va institui Registrul acestor comunități.

Proiectul de lege, elaborat de un grup de deputații din Fracțiunea ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, a fost susținut în lectura a doua cu 59 de voturi ale deputaților.

Total
0
Shares
Total
0
Share