Politic

Parlamentul a amânat introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție

Pinterest LinkedIn Tumblr

Parlamentul Republicii Moldova a amânat votul asupra proiectului de modificare a Constituției pentru săptămâna viitoare. Votul dat ar avea drept scop introducerea sintagmei de integrare europeană în Constituție.

Decizia a fost luată la propunerea președintelui Parlamentului Andrian Candu, cel care a prezentat proiectul, după ce deputații socialiști și liberal-democrați au părăsit sala de ședința, iar liberalii au avertizat că o vor face înainte de supunerea proiectului la vot.

Proiectul vizează includerea unor prevederi, dar și a unui articol nou în Constituție care să stabilească faptul că integrarea europeană este obiectivul strategic de dezvoltare a Republicii Moldova. Partidul Democrat a inclus proiectul pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, chiar dacă nu avea asigurată o majoritate calificată de 2/3 din voturi, necesare pentru modificarea Constituției. Președintele Parlamentului Andrian Candu, cel care a prezentat proiectul în Parlament susține că modelul european de dezvoltare este cel mai bun pentru Republica Moldova, iar includerea în Legea Supremă a integrării europene ca obiectiv strategic va avea un puternic mesaj politic, dar și juridic.

Socialiștii îndeamnă organizarea unui referendum în acest sens pentru că, în opinia lor în țara noastră există un număr mare de persoane sceptice privind integrarea europeană, care ar dori mai mult apropierea de Federația Rusă.

Pentru modificarea Constituției sunt necesare voturile a cel puțin 2/3 din numărul total de deputați, iar președintele Parlamentului, Andrian Candu, a solicitat ca votul pentru acest proiect să fie nominal.

loading...

Comments are closed.