Parlamentul a aprobat mecanisme de reglementare a operelor realizate de autori necunoscuți

Deputații au adoptat noi reglementări pentru mecanismele ce facilitează utilizarea operelor orfane prin transpunerea prevederilor acquis-ului european în domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe.

Potrivit proiectului, operele orfane reprezintă toate acele opere – cărți, filme, articole de ziar, revistă și alte materiale de creație – care sunt protejate prin dreptul de autor sau drepturi conexe, dar ale căror autor sau titular de drepturi nu poate fi identificat sau localizat, chiar dacă a fost realizată o căutare diligentă a acestuia.

Definiția nu se aplică operelor aduse la cunoștința publicului sub formă anonimă sau sub pseudonim. Sunt în drept să utilizeze operele orfane bibliotecile, instituțiile de învățământ, muzeele, arhivele, instituțiile publice în domeniul cinematografiei și organizațiile publice de radiodifuziune și televiziune, instituții care pot să ofere acces la moștenirea culturală și să faciliteze explorarea patrimoniului național cultural sau documentar.

Proiectul mai prevede că titularul de drepturi de autor are dreptul în orice moment să pună capăt statutului de operă orfană, beneficiind de o compensație echitabilă pentru utilizarea operei sale de către instituțiile abilitate.

Total
0
Shares
Total
0
Share