Parlamentul a comemorat 75 de ani de la deportările staliniste

Deputații au păstrat un minut de reculegere, în ședința plenară de astăzi, în memoria victimelor celui de-al doilea val al deportărilor staliniste. La 6 iulie, se împlinesc 75 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste organizate în Basarabia în 1949.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a amintit că peste 11 mii de familii, adică în jur de 36 de mii de persoane, au fost deposedate de case și duse în vagoane pentru vite la mii de kilometri în condiții inumane, greu de imaginat. „Să le onorăm memoria, să le cinstim numele, să ne cunoaștem trecutul. Și să facem tot ce ne stă în puteri ca neamul nostru să nu mai fie niciodată supus unei asemenea terori”, a fost îndemnul adresat de șeful legislativului.

Deputatul Valentina Ghețu, născută în Siberia, a vorbit despre istoria sa de viață și calvarul prin care a trecut familia ei în gulag.

”Eu nu am avut norocul să mă nasc în Moldova, patria mamei și a buneilor mei, dar în Moldova sunt născuți copiii mei. Republica Moldova este patria mea și, de când m-am născut, lupt și o să lupt pentru ca generațiile tinere și cele viitoare să nu treacă prin calvarurile impuse de regimuri totalitare. Vreau să trăim în pace, armonie, libertate, într-o țară democratică, unde sunt respectate legile și drepturile omului”, a spus deputatul Valentina Ghețu.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share