Alte știri

Parlamentul a desemnat cinci membri ai Comisiei Electorale Centrale

Pinterest LinkedIn Tumblr

Parlamentul a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, proiectul de hotărâre privind desemnare a cinci membri ai Comisiei Electorale Centrale. Este vorba despre Berlinschii Alexandr, Caraman Angelica, Gurduza Sergiu, Lupașco Ludmila și Musteața Alexandru. Toate cele cinci candidaturi au fost înaintate de Fracțiunea parlamentară ”Partidul Acțiune și Solidaritate” și au fost votate de majoritatea deputaților prezenți.

După procedura de vot, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și-a exprimat încrederea că, odată cu schimbarea membrilor Comisiei Electorale Centrale, activitatea instituției va fi reformată. ”Am ținut, prin toate discuțiile noastre, să fie, în calitate de membri ai CEC, oameni care au fost în sistemul electoral, care au dovedit că țin la reguli corecte de joc”, a menționat Speakerul.

Candidatura propusă de Fracțiunea parlamentară a Partidului Politic ”ȘOR” nu a întrunit numărul necesar de voturi. Totodată, candidaturile înaintate de Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Postolache Vasile, Miron Vitalie și Enciu Lilian, nu au fost discutate, întrucât persoanele vizate nu au participat la ședință.

Comisia Electorală Centrală are nouă membri – opt desemnați de Parlament și unul de Președintele țării. Potrivit art. 19 din Codul Electoral, în calitate de membri ai Comisiei Electorale Centrale pot fi propuse persoane care dețin cetățenia Republicii Moldova, au o reputație ireproșabilă și aptitudini pentru exercitarea activităților electorale și nu au interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică. Membrii CEC sunt inamovibili şi nu pot fi membri ai partidelor şi ai altor organizaţii social-politice.

Mandatul componenței CEC a expirat în luna iunie a acestui an, însă a fost prelungit cu 90 de zile, din cauza perioadei electorale a alegerilor parlamentare anticipate, care au avut loc la 11 iulie anul curent.

loading...

Comments are closed.