Social

Parlamentul a votat pentru majorarea numărului de persoane care vor beneficia de asistență juridică garantată de stat

Pinterest LinkedIn Tumblr

Proiectul de lege care prevede majorarea numărului beneficiarilor de asistență juridică garantată de stat a fost adoptat de Parlament. Inițiativa legislativă a fost votată de 74 de deputați.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Documentul are drept scop fortificarea sistemului de asistență juridică garantată de stat, în vederea asigurării eficiente a dreptului la apărare, în primul rând, a persoanelor cu dizabilități și a persoanelor cu venituri mici, în corespundere cu prevederile Constituției.

Astfel, a fost majorat plafonul de venit al persoanelor care pot primi asistență juridică gratuită, garantată de stat. În rezultat, beneficiari vor fi cetățenii cu venituri mai mici decât salariul lunar în sectorul real, care, în prezent, este de 3 500 de lei. Până acum, asistența juridică garantată de stat era oferită persoanelor cu venituri mai mici decât minimul de existență, care, în semestrul II al anului trecut, era de 2 183 de lei.

Autorii inițiativei legislative, deputații Fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Artemie Cătănoi și Viorel Barda, au mai propus ca și persoanele cu dizabilitate severă sau accentuată, indiferent de mărimea veniturilor, să beneficieze de asistență juridică garantată de stat.

Potrivit datelor Consiliului Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat, anul trecut, peste 47 de mii de persoane au beneficiat de asistență juridică calificată garantată de stat. Pentru remunerarea avocaților din buget au fost alocate 73 522,7 mii lei.

loading...

Comments are closed.