Externe

Parlamentul Armeniei l-a desemnat pe liderul protestelor stradale în calitate de prim-ministru al țării

Pinterest LinkedIn Tumblr

Parlamentul Armeniei l-a desemnat pe liderul opoziției, Nikola Pașinean în funcția de prim-ministru al țării dintr-a doua încercare. El a fost ales de către 58 de deputați. Anterior, la data de 1 mai, pentru candidatura lui au votat 45 de deputați, minimum necesar fiind de 53 din 105 voturi, transmite varlamov.ru. 

Pașinean a fost singurul candidat pentru funcția de prim-ministru. La alegerile din 1 mai, Partidul Republican din Armenia a blocat alegerea sa, dar mai apoi a decis să îl susțină pentru o „stabilitate în țară”.

Din data de 13 aprilie, la Erevan și alte orașe din Armenia au avut loc proteste masive împotriva desemnării în funcția de prim-ministr al fostului președinte, Serj Sarksian. Din data de 17 aprilie, Sarksian și-a depus demisia, protestele însă au continuat.

După ce Pașinean nu a fost ales în data de 1 mai, acesta a chemat toți susținătorii săi la o nesupunere civică și blocare a tuturor arterelor de transport. La data de 2 mai, președintele Partidului Republican, Vagram Bagdasaryan a declarat că partidul său îl va susține pe opoziționar la alegerile din 8 mai dacă acesta va fi înaintat de o treime de deputați.

În rezultatul negocierilor, 41 de deputați din 105 au semnat documentul de înaintare pentru funcția de prim-ministru a lui Nikola Pașinean. În urma alegerii acestuia în calitate de șef al Executivului, sunt oferit la dispoziție 15 zile pentru a forma un cabinet de miniștri, peste 20 de zile de la formare trebuie să prezinte un program de guvernare.

loading...

Comments are closed.