Alte știri

Parlamentul de legislatură a XI-a are un număr record de femei deputate

Pinterest LinkedIn Tumblr

În noul Parlament, format ca urmare a alegerilor anticipate din 11 iulie curent, au acces 40 de femei, ceea ce reprezintă 39,6%, un număr record de femei deputate în istoria Parlamentului Republicii Moldova, depășind recordul stabilit în 2019 (25,7%), transmite Telegraph.md

O reprezentare aproape egală a femeilor au Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (13 din 32 de deputați sau 40,63%) și Partidul Acțiune și Solidaritate (25 femei din 63 de deputați sau 39,68%). Cota femeilor printre deputații Partidului „Șor” este de 33,33% – 2 femei din 6 deputați aleși.

Astfel, Republica Moldova se află printre țările europene care au înregistrat o pondere ridicată a femeilor-membre în Parlament.

Republica Moldova a implementat măsuri de stimulare a participării femeilor în alegeri. În 2016 au fost introduse modificări în legislație referitoare la cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe la formarea Guvernului, la constituirea forurilor de conducere a partidelor politice și în procesul de constituire a listelor electorale pentru alegerile naționale și locale.

Potrivit datelor publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), ponderea femeilor care dețineau locuri în parlamentele naționale din UE a crescut de la 21% în 2004 la 33% în 2020.

În 2020 cea mai ridicată pondere a femeilor membre în parlamentele naționale s-a înregistrat în Suedia (cca 50%), Finlanda (46%), Belgia (43%) și Spania (42%), iar cea mai scăzută în Ungaria și Malta (ambele cu 13%), România și Cehia (ambele cu 20%).Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

Citește și: Un tânăr moldovean s-a aflat ilegal în Ucraina din 2017. La întoarcerea acasă a fost reținut

loading...

Comments are closed.