Parlamentul, dominat de PAS, să-și revadă decizia privind organizarea referendumurilor în aceeași zi cu alte alegeri, recomandă Promo-LEX

Fracțiunea PAS, la raport

Promo-LEX recomandă Parlamentului, dominat de PAS, să-și revadă inițiativa privind posibilitatea desfășurării concomitente a referendumului republican și a alegerilor parlamentare sau prezidențiale, în contextul reexaminării proiectului de lege, inclusă pe agenda ședinței plenare de joi.

AMENDAMENT // În temeiul unor ”dubii”, anumiți concurenți electorali vor putea fi excluși din campaniile electorale

”Art. 184 alin. (2) din Codul electoral care prevedea că referendumul republican nu poate avea loc în ziua alegerilor parlamentare, prezidențiale și a celor locale generale nu trebuie modificat, prevederile acestuia fiind conforme recomandărilor internaționale.

Subiectul integrării europene este unul de interes public strategic pentru R. Moldova, care nu trebuie „adoptat” sau „monopolizat” în scop electoral de o anumită forță politică.

Dacă Parlamentul sau altă autoritate publică va decide totuși să inițieze pentru toamna anului 2024 un referendum, concomitent cu alegerile prezidențiale, considerăm că acesta ar trebui să fie unul constituțional, care să producă efecte juridice obligatorii, dată fiind tematica referendumului preconizat”, este poziția asociației.

Total
1
Shares
Total
0
Share