Parlamentul Elveţiei deschide calea pentru legalizarea căsătoriei persoanelor de acelaşi sex

Parlamentul Elveţiei a aprobat un proiect de lege ce autorizează căsătoria pentru cuplurile de acelaşi sex. Este dintre puţinele ţări europene unde căsătoria între persoane de acelaşi sex nu este legalizată, relatează AFP, citată de Agerpres.

Legea le va permite persoanelor de același sex să se căsătorească și să aibă acces la o bancă de spermă. Însă, după toate probabilităţile, textul va trebui aprobat în cadrul unui referendum, pentru a putea avea puterea unei legi.
Cuplurile homosexuale din Elveţia pot să formeze în prezent parteneriate înregistrate, însă acestea nu le oferă aceleaşi drepturi ca o căsătorie în ceea ce priveşte accesul la cetăţenie sau adopţie.

Partidele de stânga spun că este vorba despre un acord „istoric”.

Este demult timpul să punem capăt unei discriminări instituţionale şi să oferim aceleaşi drepturi tuturor, a spus deputatul ecologist Nicolas Walder.

Noua lege se afla în dezbateri din 2013, cu numeroase pendulări între cele două camere ale parlamentului. Una dintre prevederile cele mai controversate a fost accesul cuplurilor lesbiene la banca de spermă, prevedere care a nemulțumit partidele de dreapta.

Acestea au luptat în Senat pentru a încerca să impună ca adoptarea legii să fie condiţionată de o modificare a Constituţiei – ceea ce ar fi dus automat la o consultare populară – cerere respinsă în final. Cu toate acestea, dreapta ar putea impune un astfel de plebiscit dacă va aduna suficiente semnături pentru a-l convoca.

Citește și: Primul parc tematic „Game of Thrones” se va deschide în 2021

Total
0
Shares
Total
0
Share