Parlamentul European condamnă interferențele Rusiei în Moldova

Parlamentul European a adoptat miercuri o rezoluție care avertizează cu fermitate asupra tentativelor Rusiei de a deraia parcursul pro-european al Moldovei. Textul, aprobat cu 508 voturi pentru, 53 împotrivă și 104 abțineri, condamnă vehement activitățile malițioase și operațiunile hibride ale Rusiei, în contextul apropiatelor alegeri prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie, legat de integrarea Moldovei în Uniunea Europeană.

Eurodeputații subliniază rolul jucat de actori pro-ruși, inclusiv oligarhi moldoveni și rețeaua de televiziune finanțată de statul rus, RT, în încercările de fraudare a alegerilor și derularea de operațiuni cibernetice și război informațional. De asemenea, aceștia solicită UE și statelor membre să asigure asistența necesară pentru a întări capacitățile instituționale ale Moldovei în fața amenințărilor hibride.

Conform eurodeputaților, serviciile de securitate moldovene au raportat recent că Rusia a cheltuit aproximativ 100 de milioane de euro pentru a submina procesul electoral, în încercarea de a convinge cetățenii moldoveni să respingă apropierea de UE. La 3 octombrie 2024, autoritățile moldovene au descoperit o schemă amplă de fraudare a voturilor, finanțată de oligarhul moldovean Ilan Șor, care implica transferul a 15 milioane de dolari către 130.000 de moldoveni, ca parte a unei operațiuni de mituire electorală. Parlamentul solicită Rusiei să respecte independența Moldovei, să înceteze provocările și să își retragă forțele militare de pe teritoriul acesteia. De asemenea, se reiterează apelurile anterioare pentru distrugerea muniției stocate în depozitul Cobasna din regiunea separatistă Transnistria.

Solicitări pentru sancțiuni suplimentare împotriva actorilor politici destabilizatori
În contextul amplificării interferențelor rusești, rezoluția îndeamnă Consiliul UE să adopte sancțiuni suplimentare împotriva persoanelor care subminează suveranitatea Moldovei. De asemenea, eurodeputații cer țărilor și teritoriilor care găzduiesc fugari moldoveni, precum Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, să-i extrădeze pentru a fi judecați în Moldova.

Parlamentul European reafirmă sprijinul pentru parcursul Moldovei către aderarea la UE și solicită Comisiei Europene includerea țării în Instrumentul de Asistență pentru Pre-Aderare (IPA III), precum și prioritizarea finanțării pentru țările candidate în următorul Cadru Financiar Multianual (MFF) pentru perioada 2028-2034. Cu negocierile de aderare deja începute, eurodeputații cer accelerarea procesului de evaluare și organizarea la timp a conferințelor interguvernamentale.

Pentru a întări reziliența Moldovei împotriva amenințărilor hibride, Parlamentul solicită UE să continue cooperarea cu țara în domenii precum comunicarea strategică, sprijinul pentru jurnaliști și societatea civilă, precum și promovarea conținutului media independent în limba rusă.

UE a impus anterior sancțiuni oligarhilor moldoveni și actorilor pro-ruși, printre care Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc, Igor Ceaika, Gheorghe Cavaliuc și Marina Tauber. Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022 și a obținut statutul de candidat în iunie 2022. În decembrie 2023, Consiliul European a convenit deschiderea negocierilor de aderare cu Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share