Parlamentul European: Procesul de aderare al Turciei la UE trebuie să rămână înghețat

Parlamentul European a adoptat miercuri un raport în care declară că, în condițiile actuale, procesul de aderare al Turciei la Uniunea Europeană „nu poate fi reluat”, exprimând „îngrijorare profundă față de deteriorarea continuă a standardelor democratice în Turcia” și condamnând „represiunea brutală a protestelor pașnice recente”.

Documentul, votat cu 367 de voturi pentru, 74 împotrivă și 188 de abțineri, susține că autoritățile turce au eșuat în a remedia „deficiențele democratice fundamentale”, în ciuda aspirațiilor pro-europene ale unei părți semnificative a societății turce, în special în rândul tineretului.

„Criteriile pentru aderarea la UE nu sunt negociabile. Aderarea presupune instituții stabile care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului, respectarea și protecția minorităților, relații de bună vecinătate, respectarea dreptului internațional și alinierea la politica externă și de securitate comună a UE”, se menționează în raport.

Europarlamentarii denunță „suprimarea necontenită a vocilor critice” și condamnă „represiunea brutală a protestelor pașnice recente și judecarea în masă, în procese grăbite, a sute de protestatari, fără dovezi de fapte penale”. Totodată, consideră că atacurile împotriva primarului Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, „sunt motivate politic și urmăresc să împiedice un contracandidat legitim să participe la alegerile viitoare”.

Parlamentul condamnă și „vizita ilegală” a președintelui Recep Tayyip Erdogan în teritoriile ocupate ale Republicii Cipru, calificând declarațiile sale ca fiind „provocatoare” și „echivalente cu o intervenție ilegitimă directă împotriva intereselor comunităților greacă și turco-cipriotă”.

„Au înțeles greșit. Aderarea este despre democrație”, a declarat raportorul Nacho Sánchez Amor (S&D, Spania). „Cu cât autoritățile turce împing mai mult către un model autoritar deplin – așa cum s-a observat recent în cazul arestării lui Ekrem İmamoğlu – cu atât se îndepărtează mai mult de aderarea la Uniunea Europeană.”

În ciuda poziției ferme față de procesul de aderare, Parlamentul subliniază importanța menținerii unui „dialog constructiv” și a unei cooperări aprofundate cu Turcia în domenii de interes strategic comun, precum securitatea energetică, acțiunea climatică, combaterea terorismului și stabilitatea regională. Turcia este descrisă drept „un partener strategic, aliat NATO și stat cu influență crescută în regiuni esențiale pentru securitatea internațională, precum Marea Neagră, Ucraina și Orientul Mijlociu”.

Parlamentul subliniază că „importanța geopolitică și strategică a Turciei nu poate compensa reculul democratic al guvernului său”.

Total
0
Shares
Total
0
Share