Parlamentul nu poate fi dizolvat dacă Maia Sandu nu solicită investirea unui alt Cabinet de miniștri, explică un fost viceministru al Justiției

Parlamentul nu poate fi dizolvat dacă președintele Maia Sandu nu solicită investirea unui alt Cabinet de miniștri, explică Nicolae Eșanu, fost viceministru al Justiției și  membru al Comisiei de la Veneția, lector universitar.

“Am vazut prin presă acest text ”Orice nominalizare la funcția de premier va conduce la amânarea alegerilor parlamentare” și vreau să constat că este total fals, dacă se are în vedere dizolvarea Parlamentului în cazul neacordării votului de încredere Guvernului. Situația este diametral opusă – dacă nu se face nominalizarea candidatului, Parlamentul nu va putea fi dizolvat in baza acestui temei. Căci, conform Constituției, Parlamentul poate fi sancționat cu dizolvarea, doar în cazul în care nu a acceptat solicitarea de a acorda votul de încredere Guvernului. Norma este clară ca lumina zilei și prevede în mod expres o sancțiune pentru inacțiunea Parlamentul, în cazul în care i se cere să acționeze. A spune că Parlamentul poate fi sancționat cu dizolvare, pentru că nu a acceptat votul de încredere, în situația în care nici nu s-a cerut votul de încredere, este o aberație, pe care n-o văd doar cei care nu cunosc regulile elementare ale logicii. Sau cei care sunt rău intenționați”, a declarat Eșanu.

În declarația sa, fostul membru al Comisiei de la Veneția face trimitere clară la prevederile art.85 din Constituția Republicii Moldova, care stabilește în mod expres, că “Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”.

Subliniem că deputații PAS și Maia Sandu speculează la tema dizolvării Parlamentului din motivul neînaintării timp de trei luni a candidaturii pentru funcția de premier, după demisia lui Ion Chicu.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share