Externe

Parlamentul ucrainean a denunţat tratatul de prietenie cu Rusia

Pinterest LinkedIn Tumblr

Rada Supremă a Ucrainei a aprobat joi denunţarea Tratatului de Prietenie, Cooperare şi Asociere cu Rusia, demers început în luna septembrie, dar grăbit acum după ce Rusia a sechestrat în Marea Neagră trei nave militare ucrainene şi echipajele acestora, relatează agenţia EFE, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Conform agenţiei ucrainene Ukrinform, legea care va pune capăt tratatului cu Rusia – tratat care din anul 1997 stabileşte cadrul relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări – a fost aprobată cu 277 de voturi pentru.

Dacă preşedintele Petro Poroşenko promulgă legea, atunci tratatul cu Rusia va fi considerat nul începând din data de 1 aprilie 2019.

Procesul denunţării acestui tratat a fost iniţiat de Kiev în luna septembrie, întrucât conform prevederilor documentului o parte este obligată să o informeze pe cealaltă de intenţia de a nu prelungi tratatul cu cel puţin şase luni înainte de data expirării lui, altfel tratatul este prelungit automat pentru încă zece ani.

Ucraina şi-a motivat intenţia de a denunţa această înţelegere cu Rusia prin ”încălcările dispoziţiilor tratatului odată cu agresiunea armată şi hibridă a Rusiei împotriva Ucrainei, presiunea economică şi încălcarea drepturilor cetăţenilor ucraineni”.

În replică, în septembrie Moscova a calificat intenţia Kievului de a denunţa acest tratat bilateral drept un ”pas distructiv” care conduce către ruperea relaţiilor bilaterale.

loading...

Comments are closed.