Partid extraparlamentar: Condamnă abuzurile puterii contra dreptului egal al cetățenilor la libera exprimare a votului

Un partid extraparlamentar condamnă ferm abuzurile puterii împotriva dreptului egal al tuturor cetățenilor la libera exprimare a votului.

”Este de neconceput și inacceptabil să vedem cum unii indivizi din conducerea țării încearcă să discrimineze cetățenii în dreptul lor fundamental la vot, prin oferirea posibilității de vot prin corespondență doar unei părți din diaspora noastră, excluzând astfel ceilalți concetățeni din acest drept democratic.

Declarația publică a Președintelui cu privire la modificarea Codului Electoral pentru a oferi posibilitatea votului prin corespondență doar concetățenilor aflați „în câteva țări” este o încălcare flagrantă a principiilor constituționale și legale ale statului nostru. Articolul 38 din Constituție consfințește dreptul de vot și dreptul de a fi ales pentru toți cetățenii, fără discriminare, iar articolul 7 din Codul Electoral interzice presiunile și influențele asupra voinței alegătorilor.

Facem un apel către toate organizațiile de drept, ambasadele acreditate în Republica Moldova și instituțiile internaționale să acționeze prompt și ferm pentru a respinge aceste manevre și pentru a asigura integritatea procesului electoral.

Partidul își asumă responsabilitatea de a utiliza toate mijloacele și instrumentele legale disponibile, inclusiv prin organizarea de proteste pașnice, pentru a contracara abuzurile autorităților.

Atât PAS, cât și cei din Parlament și Președintele țării vor trebui să dea socoteală în fața cetățenilor noștri pentru acțiunile lor nedemocratice și pentru divizarea comunității noastre din diasporă. Cu siguranță, vor suporta consecințele rușinoase ale tentativelor lor de fraudare a alegerilor prezidențiale”; este scris în comunicatul formațiunii.

”Votul prin corespondență este o solicitare fermă din partea diasporei noastre. Este o promisiune pe care am făcut-o moldovenilor plecați peste hotare și pe care începem să o îndeplinim acum. Câteva precizări despre votul prin corespondență:

Asigură dreptul la vot al cetățenilor al căror proces de vot este mai dificil din cauza distanțelor mari până la o secție de vot.

În proces este obligatoriu să garantăm securizarea votului, prin urmare începem cu un proces-pilot, de testare în anumite țări, ca să ne asigurăm că mecanismul protejează votul fiecărui cetățean.

În SUA și Canada distanțele sunt foarte mari și descurajează participarea la vot. Totodată, în aceste țări deja se implementează votul prin poștă și moldovenii cunosc această modalitate de vot. Pilotarea votului prin corespondență în aceste state ne va permite să îmbunătățim procesul și pe viitor să-l aplicăm la nivel global.

Votul prin corespondență este folosit de multe state, precum Austria, Germania, Letonia, Italia, Franța, România.

Concomitent, trebuie să deschidem mai multe secții de vot decât anterior în țările unde locuiește un număr mare de moldoveni, pentru a evita rândurile și dificultățile în procesul de vot.

Instituțiile trebuie să se asigure că procesul de votare prin corespondență este supus unor controale riguroase și monitorizări constante.

???????? Mereu am îndemnat cetățenii să iasă la vot, să-și aleagă prezentul și viitorul, să nu lase pe alții să decidă soarta țării. După testarea modului în care funcționează votul prin corespondență, este necesar să aplicăm acest mecanism peste tot în lume. Votul prin corespondență este un proiect-pilot de îmbunătățire a procesului electoral și contribuie la o participare mai mare a cetățenilor la votare. Unii politicieni care critică votul prin corespondență arată, de fapt, că sunt împotriva votului oamenilor și denotă frică față de propriii cetățeni”, este poziția Președinției.

Total
0
Shares
Total
0
Share