Politic

Partidele care vor promova femeile şi tinerii vor primi mai mulţi bani de la stat

Pinterest LinkedIn Tumblr

Partidele politice care vor promova femeile și tinerii vor beneficia de suport financiar de la bugetul de stat. Un proiect de lege ce prevede modificarea mecanismului de distribuire a mijloacelor financiare destinate finanțării partidelor politice a fost adoptat astăzi în lectură finală de Legislativ, comunică MOLDPRES.

Noile prevederi stabilesc că 40% din volumul total al alocațiilor se vor distribui partidelor politice proporțional cu performanțele obținute în alegerile parlamentare. Alte 40 la sută pentru performanțele obținute în alegerile locale generale. De 10% vor beneficia proporţional partidele politice care vor respecta cota de cel puţin 40% candidaţi femei înaintaţi în toate circumscripţiile uninominale în alegerile parlamentare, iar de 5% – partidele cu numărul de femei alese în funcţia de deputat în Parlament pe circumscripţii uninominale. De 5% vor beneficia partidele politice proporțional cu tinerii aleși efectiv în cadrul alegerilor parlamentare și locale generale.

Totodată, cota procentuală alocată din bugetul de stat rămâne neschimbată și nu poate depăși 0,2% din veniturile bugetului de stat, cu excepţia veniturilor cu destinaţie specială.

O altă completare se referă la faptul că o persoană fizică, în decursul unui an bugetar, poate face donații în numerar partidelor politice până la trei salarii medii pe economie stabilite pe anul respectiv. Donațiile care depășesc această limită se vor face exclusiv prin operațiuni bancare.

Noile prevederi legislative vor fi puse în aplicare de la 1 ianuarie 2019.

loading...

Comments are closed.