Partidele “Șansă” și “Renaștere” au primit sarcini de “lucru pentru acasă”

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, mai multe hotărâri ce vizează organizarea și desfășurarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.

Membrii CEC au examinat mai multe contestații și s-au expus asupra unor sesizări ale Inspectoratului de Poliție Bălți. În context, Comisia a obligat Partidul Politic „ȘANSĂ” și Partidul Politic „RENAȘTERE” să corecteze, până la ora 17:00 a zilei de 27 octombrie 2023, rapoartele privind gestiunea financiară, având în vedere completarea eronată a acestora.

Suplimentar, Partidului Politic „RENAȘTERE” și Partidului Politic „ȘANSĂ” le-a fost aplicată sancțiunea sub formă de avertisment pentru utilizarea mijloacelor financiare, altele decât din contul cu mențiunea „Fond electoral”. Pentru distribuirea materialelor publicitare care nu corespund normelor Regulamentului privind modul de furnizare, distribuire și difuzare a publicității politice, electorale și a mesajelor de interes public, partidele au fost obligate să asigure, în termen de 3 zile, eliminarea acestora din spațiul public.

Totodată, Comisia a confirmat persoana responsabilă de finanțe (trezorierul) din partea Partidului Politic Liga Orașelor și Comunelor pentru perioada campaniei electorale a alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.

Un alt subiect de pe ordinea de zi a vizat autorizarea efectuării de către „SIMPALS” S.R.L. a unui sondaj de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor. De asemenea, au fost aprobate trei mesaje de interes public elaborate în cadrul campaniei de informare pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023.

Membrii Comisei au acreditat 115 persoane în calitate de observatori naționali din partea Asociației obștești „Promo-LEX” pentru monitorizarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023. Alte 21 de persoane au fost acreditate în calitate de observatori internaționali din partea Ambasadei Republicii Austria în Republica Moldova și Congresului Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei pentru monitorizarea scrutinului, iar 9 persoane au fost confirmate în calitate de interpreți din partea Congresului Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei.
În cadrul ședinței au fost aprobate hotărâri de modificare a componenței nominale a Consiliilor electorale ale circumscripțiilor electorale raionale Ocnița și Strășeni, precum și de atribuire a unui mandat de consilier în Consiliul orășenesc Vulcănești.

Hotărârile CEC vor fi publicate pe pagina web oficială a instituției www.cec.md, rubrica „Ședințe CEC”, subrubrica „Hotărâri CEC”.

Liviu Vovc, candidatul Platformei DA la funcția de primar al orașului Ialoveni:

“Comisia Electorală Centrală a admis parțial contestația mea împotriva Șansei lui Șor, le-a aplicat sancțiune sub formă de avertisment și i-a obligat să elimine pliantele din spațiul public.

Unii ar spune că e o victorie dar, în opinia mea, este o sancțiune prea ușoară. Pentru astfel de acțiuni trebuiau excluși din cursă. Din această cauză voi contesta decizia CEC la Curtea de Apel pentru a obține o sancțiune mult mai dură față de exponenții acestui partid.”

Total
0
Shares
Total
0
Share