Partidul Democrat din Moldova aniversează azi 21 de ani de la fondare!

pdm 21 ani, partidul democrat din moldova, vlad plahotniuc, lupu candu filip, republica moldova

Partidul Democrat din Moldova aniversează azi 21 de ani de la formare. Formațiunea a fost înființată sub denumirea de Mişcarea pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă (MMDP) și l-a avut drept prim președinte pe Dumitru Diacov. PDM a militat de la bun început pentru un stat democratic și social, care să asigure drepturile și libertățile fundamentale ale omului, dar și să fie atent la nevoile cetățenilor defavorizați.

În prezent PDM este condus de omul de afaceri Vlad Plahotniuc, care a preluat funcția de la Marian Lupu la Congresul VIII al partidului din 2016. PDM este membru asociat al Partidului Socialiștilor Europeni (PES) și membru cu drepturi depline al Internaționalei Socialiste (IS), organizație cu sediul la New York.

La alegerile parlamentare din 1998, blocul electoral creat în baza Mișcării – Blocul „Pentru o Moldovă Democratică și Prosperă” a obținut 18,64% din voturi, respectiv 24 din 101 mandate în Parlament, ceea ce i-a permis să participe la guvernare, în cadrul Alianței pentru Democrație și Reforme (ADR). Dumitru Diacov, președintele formațiunii, a fost ales ca speaker al legislativului. În 1999, în fruntea guvernului țării a fost numit reprezentantul MPMDP, Ion Sturza.

La alegerile parlamentare din 2001, partidul a obținut 79.757 voturi (5,02%), dar nu a reușit să treacă pragul electoral de 6%. În 2001 vin la putere comuniștii lui Voronin, care aveau să guverneze Republica Moldova timp de 8 ani consecutiv.

La alegerile parlamentare din 2005 PDM obține 8 mandate în parlament, fiind singurul partid ce a pierdut alegerile în 2001 și a reușit să-și întoarcă prezența în parlament în 2005. Tot în 2005 imnul de partid al PDM a devenit “Odă bucuriei” de Beethoven, care simbolizează vectorul pro-european al formațiunii.

pdm, partidul democrat din moldova, vlad plahotniuc, filip candu lupu
Miting stradal organizat de PDM

La Congresul Extraordinar al PDM din 2009 membrii PDM l-au ales în calitate de președinte al formațiunii pe Marian Lupu. Tot în acest an, la alegerile parlamentare partidul a obținut 13 mandate de deputat, devenind în scurt timp una din cele patru componente ale Alianței pentru Integrare Europeană (AIE1), alianță care a venit la guvernare, după ce comuniștii lui Voronin au pierdut puterea în legătură cu evenimentele din 7 aprilie 2009.

La alegerile parlamentare anticipate din 2010 PDM obținea 15 mandate de deputat în Parlament, devenind una din cele trei părți constituante ale AIE-2. În 2013 alianța s-a destrămat deoarece Vlad Filat a rupt Acordul de colaborare cu PD și PL. Țara s-a pomenit într-o nouă criză politică, care ulterior a fost depășită prin investirea Guverului Leancă.

La alegerile parlamentare din 2014 PD a acumulat 15,80% din sufragii, obținând 19 mandate în parlament. După alegeri, PD și PLDM (23 de mandate) au format o coaliție minoritară de guvernare. În 2015 a fost învestit Guvernul Gaburici (guvern care a căzut), apoi Guvernul Streleț, care l-a fel căzut și în final, în 2016 a fost investit Guvernul Filip, care este în funcție până la etapa actuală.

“Un partid matur, o echipă puternică, proiecte și rezultate pentru cetățeni. Acesta este PDM de astăzi, un partid pentru oameni, pentru Republica Moldova. Mulțumesc tuturor celor care ne sunt mereu alături și ne ajută să fim mai buni în fiecare zi. La mulți ani, PDM! La mulți ani, colegi democrați!”, a scris azi pe facebook Vlad Plahotniuc.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share