Partidul MAN condamnă capturarea instituțiilor statului de către PAS și solicită respectarea recomandărilor OSCE/ODIHR

Mișcarea Alternativa Națională (MAN) exprimă o profundă preocupare față de practicile nedemocratice și capturarea instituțiilor statului de către Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

În contextul alegerii unui nou membru al Comisiei Electorale Centrale (CEC), deputatul Gaik Vartanean, membru MAN, a subliniat faptul că majoritatea PAS din Parlament a promovat un reprezentant politic, demonstrând astfel o tendință îngrijorătoare de monopolizare a controlului asupra proceselor electorale din țară. „Este de neconceput ca 6 din 9 membri ai CEC să fie reprezentanți ai partidului de guvernare. În așa fel este compromisă imparțialitatea și independența acestei instituții, a menționat Vartanean”.

Referindu-se la raportul misiunii de observare a OSCE/ODIHR privind alegerile locale generale din 2023, deputatul Vartanean a evidențiat critici severe și recomandări care trebuie luate în vedere. Printre acestea, se numără necesitatea unei schimbări în componența CEC pentru a evita dominarea de către un singur partid și pentru a asigura un proces electoral corect și transparent la alegerile prezidențiale și cele parlamentare.

Amintim despre apelul OSCE/ODIHR privind organizarea turului doi de alegeri doar după soluționarea tuturor contestațiilor în instanță. Noi încă avem două dosare în judecată pe cazul de la Bubuieci, iar PAS deja și-a pus primarul lor acolo.

De asemenea, a fost criticat controlul politic impus de PAS asupra Consiliului Audiovizualului și Teleradio Moldova, ceea ce duce la afectarea independenței media. Închiderea arbitrară a televiziunilor și site-urilor reprezintă încă o încălcare flagrantă a libertății de exprimare, iar recomandările OSCE/ODIHR de a proteja această libertate prin diversificarea surselor de informare trebuie urmate cu strictețe.

Mișcarea Alternativa Națională condamnă acțiunile guvernării PAS, care capturează sistematic instituțiile statului, subminând principiile democratice și drepturile omului. Delegarea unui nou membru politic la CEC, este un nou abuz din partea PAS, iar MAN cheamă guvernarea să sigure un cadru electoral echitabil, transparent și nepărtinitor, în conformitate cu recomandările internaționale.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share