Politic

Partidul „ȘOR” insistă asupra majorării până la 5000 de lei a pensiei minime

Pinterest LinkedIn Tumblr

Partidul „ȘOR” a cerut astăzi repetat votarea proiectului, elaborat încă în septembrie anul trecut, care prevede majorarea pensiei minime până la 5000 de lei. Solicitarea vine din partea deputatului Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova, care a declarat că, în condițiile creșterii fără precedent a prețurilor și serviciilor, pensionarii nu vor putea supraviețui cu pensiile pe care le au astăzi.

„Indexarea pensiilor, care va avea loc în aprilie, este binevenită, însă nu va fi de prea mare folos, în condițiile în care prețurile cresc mult mai repede decât sunt indexate pensiile. De aceea, trebuie să vă reamintesc faptul că fracțiunea Partidului „ȘOR” a înregistrat, în 23 septembrie 2021, un proiect care prevede stabilirea pensiei minime în valoare de 5000 de lei. Această categorie de oameni au locuit, locuiesc și vor locui în Republica Moldova, de aceea trebuie să facem tot ce ne stă în puteri pentru a le asigura un trai decent la bătrânețe”, a declarat Reghina Apostolova.

Stabilirea cuantumului pensiei minime pentru limita de vârstă, nu mai mic de 5 000 lei, presupune majorarea proporțională și a altor alocații sociale de stat precum: alocația pentru dizabilități, pentru copii care și-au pierdut întreținătorul, pentru vârstnici, pentru îngrijire, însoțire și supraveghere și altele. Cuantumul acestor plăți sunt cuprinse între 50-100% din punctul de pensie de 5 000 lei.

Potrivit datelor statistice ale Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) în țara noastră sunt peste 520 de mii de pensionari care primesc pensii pentru limită de vârstă și aproximativ 12 mii de persoane care beneficiază de pensia de dizabilitate. Majoritatea dintre aceștia trăiește la limita subzistenței.

loading...

Comments are closed.