Partidul „ȘOR” va lupta pentru păstrarea neutralității, consolidarea cooperării politice și economice cu statele CSI, declară Vadim Fotescu, deputat

Deputatul Partidului „ȘOR”, Vadim Fotescu, a participat la ședința plenară a forumului parlamentar internațional CSI „Lecturile lui Pușkin”, dedicată Anului limbii ruse, ca limbă de comunicare interetnică, care a avut loc la Moscova pe 15 iunie 2023.

Politicianul și-a exprimat susținerea deplină pentru folosirea limbii ruse în procesul de comunicare interetnică și păstrarea istoriei și a moștenirii culturale comune pe teritoriul țărilor CSI și, în special, în Republica Moldova.

„Rusia și Moldova au relații de prietenie strânse de secole, fapt dovedit de istoria ambelor țări. Credința ortodoxă comună și valorile comune unesc aceste două țări. Scriitorii, poeții și artiștii moldoveni s-au inspirat din cultura și creația rusească, la fel cum și cei ruși de cultura și creația moldovenească. Schimbul de valori și idei culturale între Rusia și Moldova a contribuit la dezvoltarea și îmbogățirea ambelor culturi”, a spus politicianul.

De asemenea, el a amintit că zeci de mii de cetăţeni ruşi locuiesc în Moldova, iar moldoveni – în Rusia. Și această diaspora joacă un rol activ în dezvoltarea și menținerea valorilor culturale și cooperării reciproce între popoare. Cu toate acestea, din păcate, actuala guvernare, sub conducerea curatorilor occidentali, promovează intenționat o politică rusofobă. Prin toate mijloacele posibile, aceasta încearcă să divizeze popoarele statelor CSI, anulând tot ce este rusesc, inclusiv și istoria.

„În calitate de reprezentant al Republicii Moldova, vreau să transmit celor prezenți că din momentul preluării puterii politice de către PAS și Maia Sandu, sistematic este promovată o politică antirusească, inclusiv referitoare la utilizarea limbii ruse. Acum, în Parlamentul Republicii Moldova este examinat proiectul de lege care prevede redenumirea Zilei Victoriei în „Ziua Victoriei asupra nazismului și a memoriei celor căzuți în al Doilea Război Mondial” și schimbarea datei evenimentului din 9 mai în 8 mai. Astfel, actuala guvernare își dorește să sărbătorească Ziua Europei pe data de 8 mai, iar prin modificarea denumirii intenționează să diminueze importanța victoriei obținute de poporul sovietic în cel de-Al Doilea Război Mondial. Recent, în baza deciziei Comisiei pentru situații excepționale, a fost sistată activitatea a șase posturi de televiziune de opoziție, preponderent rusești, care prezentau opinii diferite, în special în raport cu poziția oficială a guvernării PAS, a menționat Fotescu.

El a acordat o atenție deosebită preocupărilor serioase cu privire la noile valori pe care le impune guvernarea proeuropeană și la riscul pierderii suveranității Republicii Moldova.

„Guvernarea distruge identitatea moldovenilor, ca popor, și creează circumstanțe pentru pierderea suveranității țării. Valorile noastre sunt înlocuite cu marșurile anticreștine și antisociale ale comunității LGBT, protejată de puterea politică. Și toate acestea se întâmplă în contextul sărăcirii totale a populației”, a remarcat Fotescu.

Deputatul a subliniat că Partidul „ȘOR” a fost și va rămâne alături de popor, pledând împotriva schimbărilor negative impuse societății moldovenești. Tocmai de aceea, liderii formațiunii, deputații și membrii activi au început să fie persecutați politic și penal. Însă în ciuda tuturor amenințărilor, echipa formațiunii va continua să lupte pentru valorile autentice ale poporului, păstrarea neutralității și consolidarea cooperării politice, economice și naționale cu statele CSI, ale UE și cu țări din întreaga lume.

„Vă asigurăm că suntem deschiși pentru un dialog eficient, care să producă rezultate pozitive concrete tuturor statelor. Îi îndemn pe toți cei prezenți să depună eforturi maxime pentru a discuta mai frecvent despre problemele popoarelor noastre și de a identifica posibilități pentru apropierea și păstrarea moștenirii culturale și istorice și dezvoltarea țărilor noastre”, a concluzionat Fotescu.

Comunicat de presă

Total
0
Shares
Total
0
Share