PAS folosește poliția și CNA pentru a-i intimida pe membrii Comisiei teritoriale pentru sănatate publică din Orhei, spune președintele acestui raion

Guvernarea PAS folosește poliția și CNA pentru a-i intimida pe membrii Comisiei teritoriale pentru sănatate publică din Orhei. Aceștia caută să-i sancționeze personal pe toți cei care au votat în favoarea deciziei care le-a permis elevilor să participe la ore cu prezența fizică, iar agenților economici – să activeze fără restricții. Asta deși, de la nivel central, s-a cerut impunerea unor măsuri dure, inclusiv închiderea școlilor.

Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a anunțat, într-un live pe Facebook, că a primit mai multe solicitări din partea CNA și a IGP prin care îi cer expres să prezinte detalii cu privire ședința Comisiei teritoriale pentru sănătate publică.   

„Am aici câteva adresări către Consiliul Raional, în speță, către președintele raionului, și îmi cer niște acte pe care prin esență eu nu le posed. Comisia teritorială pentru Sănătate Publică este cea în drept să ofere această informație. Mai mult decât atât, cer informația în cinci zile, iar noi cunoaștem că avem, conform legii, un termen de 15 zile. Nu înțeleg de ce atâta grabă și nu înțeleg de ce atâta energie cheltuiesc cei de la poliție și CNA”, a spus Dinu Țurcanu.

Președintele raionului Orhei s-a arătat convins că atât ofițerii CNA, cât și reprezentanții Poliției nu fac altceva decât să execute niște ordine ilegale venite de sus.

„Ei sunt rău intenționați, pentru noi asta este clar, și aici rea intenția vine din partea guvernării. Înțelegem că guvernarea este cea care supune presiunii aceste două instituții. Nu întâmplător totul s-a produs după ce reprezentanții guvernării, inclusiv prim-ministrul, ne-au amenințat public de pe toate canalele de televiziune”, a menționat șeful administrației raionale.

El a mai atras atenția că intenția anchetatorilor de a-i sancționa pe membrii comisiei teritoriale, pentru votul exprimat, contravine flagrant prevederilor constituționale.

„În Republica Moldova încă nimeni nu a anulat prevederea constituițională, care spune că votul imperativ este nul. Or, tocmai asta ni se cere astăzi de la Chișinău – să votăm într-un anumit fel. Vreau să vă atrag atenția că decizia comisiei raionale din Orhei nu contrazice decizia comisiei naționale, ci vine să o completeze, și a fost luată prin votul membrilor acestei comisii. Repet: în Republica Moldova, votul imperativ este nul și nimeni nu poate obliga pe cineva, care are această competență, să voteze într-un fel anume”, a adăugat Dinu Țurcanu.     

În context, el a atras atenția că regulile antipandemice sunt încălcate tocmai de către cei care acuză autoritățile din Orhei pentru modul în care luptă cu pandemia.

„Între timp, am aflat de pe o sursă de informare în masă că angajați ai CNA, judecători și alți exponenți ai instituțiilor de drept s-au delectat la o petrecere cu aproximativ 400 de participanți, sfidând tocmai normele pe care ei zic că le-am fi încălcat noi, aici, la Orhei. Vreau să vă asigur că noi monitorizăm foarte atent situația pandemică. În 47 de instituții școlare pe care le avem, în 32 dintre ele, în continuare, nu se atestă niciun caz de îmbolnăvire. Această statistică ne încurajează și ne confirmă că am luat decizia corectă”, a conchis președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share