PAS și Maia Sandu escaladează conflictul moldo-rus, susține conducerea Partidului “Renaștere”: ”O greșeală periculoasă pentru care vom plăti noi, moldovenii”

În urma declarației unui diplomat rus ca persona non grata, liderul Partidului “Renaștere”, Natalia Parasca, a condamnat acțiunile PAS și ale președintei Maia Sandu, acuzându-i de intensificarea conflictului dintre Republica Moldova și Rusia, scrie sinteza.org

Potrivit președintelui partidului, aceste acțiuni reprezintă un pas periculos spre ruperea completă a relațiilor moldo-ruse și care are putea avea consecințe devastatoare pentru cetățenii moldoveni.

„Nici nu contează că vor suferi sute de mii de cetățeni ai noștri care au persoane apropiate în Rusia. Nu contează ce pierderi va suferi business-ul moldovenesc”, a subliniat liderul Partidului “Renaștere”.

Ea a acuzat regimul actual condus de Maia Sandu de promovarea unei politici de rusofobie extremă și de negarea ideii că legăturile cu Rusia ar putea aduce beneficii Moldovei.

„Sandu trăiește într-o lume imaginară în care există un Occident colectiv bun și ruși răi. Aceasta este o eroare periculoasă pentru care vom plăti noi, cetățenii Moldovei”, a menționat Parasca.

Reacția Partidului “Renaștere” vine în contextul în care relațiile dintre Moldova și Rusia au devenit tot mai tensionate în ultimii ani, după ce PAS, un partid pro-european, a preluat mandatul de conducere a țării.

Amintim că marți, ambasadorul Rusiei, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul de Externe al Republicii Moldova.

„A fost exprimat un protest în legătură cu organizarea alegerilor prezidențiale rusești în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, contrar poziției autorităților moldovenești. Ambasadorului Federației Ruse i-a fost înmânată nota prin care un colaborator al Ambasadei a fost declarat persoană indezirabilă (non grata) pe teritoriul Republicii Moldova și urmează să părăsească țara”, a declarat Ministerul moldovean de Externe.

În acest an, Republica Moldova a interzis organizarea de alegeri în afara ambasadei Rusiei.

Federația Rusă a organizat alegerile în regiunea transnistreană pe 17 martie, fără acordul Chișinăului. Autoritățile constituționale din Moldova, SUA, România și Marea Britanie au criticat Rusia, acuzând-o că încalcă, astfel, integritatea teritorială și suveranitatea țării noastre.

În cadrul scrutinului, potrivit presei locale, au participat peste 46 de mii de oameni. Aproape 45 de mii din ei, adică 97%, au votat pentru Vladimir Putin. Rezultatele alegerilor din 17 martie indică cea mai mică prezență la vot la prezidențiale organizate de Rusia în stânga Nistrului, din ultimii 18 ani.

Ulterior, Ministerul rus de Externe a declarat că Rusia va răspunde “adecvat” la decizia Republicii Moldova de a declara persona non grata un angajat al ambasadei ruse din cauza desfășurării alegerilor prezidențiale rusești în Transnistria.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share