PAS și Maia Sandu: Moldovenii din Diasporă nu au dreptul la pensia de 2000 de lei

Moldovenii plecați peste hotarele țării din motivul că nu aveau un loc de muncă la ei acasă, dar și cei care din același motiv au fost nevoiți să lucreze cu ziua pe la ”liderii” agricoli din sate, nu vor avea dreptul la pensia minimă de 2000 de lei, a explicat Natalia Gavrilița, premierul fiind executorul hotărârilor PAS și ale președintelui Maia Sandu.

Potrivit premierului, moldovenii care nu au contribuit la Bugetul asigurărilor sociale pot pretinde doar la o indemnizație de stat, în mărime de 20% din pensia minimă pe țară (400 de lei). Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la RTR Moldova (înregistrarea integrală este publicată mai jos).

În același context, Gavrilița a mai spus că actuala guvernare PAS ar putea elimina vârsta minimă de pensionare, iar fiecare cetățean va primi dreptul să se pensioneze la orice vârstă dorește, cu calcularea pensiei în dependență de cotizațiile achitate până în ziua pensionării.

Conform unui studiu realizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, asociație afiliată PAS și Maiei Sandu, numărul celor plecați din țară e de cel puțin 900 mii, dar în realitate ar putea ajunge chiar la 1,3 milioane de persoane. Mai mult, o pătrime din gospodăriile din țară primesc remitențe, iar în cadrul gospodăriilor casnice care sunt dependente de remitențe, transferurile constituiau 52.4% din venitul disponibil pentru anul 2018. Proporția remitențelor în veniturile disponibile a descrescut de la 19% în 2014 la 13% în 2020.

Dacă nu ar fi existat fluxul constant de remitențe din anul 2010 încoace, atunci PIB per capita ar fi fost cu o treime mai mic acum, mai arată același studiu.

Menționăm că diaspora și persoanele care lucrează cu ziua contribuie la bugetul de stat prin plata impozitelor indirecte, cum ar fi TVA în mărime de 8-20%, contribuții sociale și medicale din salariile angajaților prestatorilor de servicii, impozitul imobiliar pentru casele părăsite din cauza sărăciei, alte impozite indirecte.

Amintim că PAS a promis majorarea pensiei minime pentru toți pensionarii din țară, însă reprezentanții acestui partid nu au vorbit și despre subtilitățile promisiunii electorale. Astfel, va fi majorat doar punctul de calculare a pensiei minime, nu și al alocației pentru cei fără stagiul de muncă, iar mărimea finală a pensiei va fi calculată în baza reperului în mărime de 2000 lei, care astăzi este de 1188,05 lei.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share