Politic

PAS solicită Guvernului să oblige insituțiile de microfinanțare să amâne cu până la 6 luni plata ratelor la creditele luate de cetăţeni

Pinterest LinkedIn Tumblr

PAS solicită Guvernului să oblige instituţiile de microfinanţare să permită cetăţenilor, aflaţi în dificultate financiară din cauza epidemiei, să amâne plata ratelor, dobânzilor şi comisioanelor aferente creditelor contractate cu până la 6 luni.

Solicitarea PAS vine în contextul în care majoritatea clienţilor instituţiilor de microfinanţare sunt persoane cu venituri mici, care în această perioadă complicată întâmpină mari dificultăţi în a-şi onora obligaţiile financiare.

„PAS primeşte zilnic solicitări de ajutor din partea cetăţenilor care şi-au pierdut locul de muncă şi nu pot să-şi achite ratele, acumulând penalităţi usturătoare. În lipsa unei intervenţii ferme din partea Guvernului, mii de cetăţeni vor ajunge să-şi piardă bunurile acumulate de-o viaţă pentru a rambursa aceste credite.” se spune într-un comunicat al partidului.

Astfel, PAS solicită să de ia exemplul României şi al altor state, iar cetăţenilor care declară pe proprie răspundere că le-au fost afectate veniturile proprii şi/sau veniturile aferente familiei de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19 şi se află în imposibilitatea de a onora obligaţiile de plată aferente creditului din cauza intrării în şomaj tehnic, concedierii, reducerii salariului, plasării debitorului în izolare la domiciliu, îmbolnăvirii cu COVID-19 etc. să li se garanteze dreptul amânării plăţii ratelor, dobânzilor şi comisioanelor aferente creditelor contractate, cu până la 6 luni de zile.

Partidul mai scrie că la data de 31.12.2019 în Republica Moldova activau 166 de organizaţii creditare non-bancare, cu un portofoliu de credite în valoare de 7.9 miliarde de lei. Numărul beneficiarilor activi de credite constituia 644.839 de persoane.

Citește și: SONDAJ // Ce partide ar accede în Parlament dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare

loading...

Comments are closed.