Externe

Pașapoartele sunt doar de 4 culori și iată motivele

Pinterest LinkedIn Tumblr

Se pare că pașapoartele din lume au doar 4 culori, iar fiecare țară ar propriile pricini pentru a alege culoarea pașaportului. Astfel am decis să aflăm motivele și să le împărtășim cu voi.

Roșu

 

Cea mai răspândită culoare. Pașapoartele de culoare roșie sunt alese de țările cu trecut sau prezent comunist. Cetățenii Moldovei, Chinei, Sloveniei, Serbiei, Rusiei, Letoniei, României, Poloniei, Georgiei au pașapoarte de culoare roșie. Membrii Uniunii Europene cu excepția Croației la fel folosesc pașapoarte de culoare bordo și alte nuanțe a culorii roșii. Țările care doresc să intre în UE, de exemplu Turcia, Macedonia și Albania la fel au schimbat culoarea pașaportului în roșu. În zona munților Anzi la fel sunt folosite coperțile roșii pentru pașapoarte, anume merge vorba despre Bolivia, Columbia, Ecuador și Peru.

Albastru

A doua culoare după popularitate estea cea albastră. Culoarea albastră simbolizează lumea nouă. 15 state din bazinul carbian au astfel de pașapoarte. În cazul țărilor din din America de sud, culoarea albastră simbolizează apartenența la Mercosur. Aceste țări sunt Brazilia, Argentina și Paraguay, Venezuale deși este membru Mercosur are pașaport roșu din motivul apartenenței sale la comunism. Pașaportul unui cetățean SUA este albastru din 1976.

Verde

Pașaportul majorității statelor musulmane este verde. De exemplu Morocco, Arabia Saudită, Pakistan. Culoarea verde este considerată ca fiind culoarea preferată a prorocului Mohamed fiind simbolul naturii și a vieții. Documente cu nuanțe diferite a culorii verde sunt primite și de cetățenii mai multor țări din Africa de Vest. De exemplu un cetățean al Burkina Faso, Nigeria, Niger, Coasta de Fildeș și Senegal. Cazul lor însă nu se referă la apartenența la religia musulmană dar la organizația ECOVAS (Uniunea Economică a Statelor din Africa de Vest).

Negru

Cele mai rare pașapoarte sunt de culoare neagră. Aceste culori se întâlnesc în cazul unor țări africane precum Botswana, Zambia, Burundi, Gabon, Angola, Ciad, Congo și Malawi. La fel, pașapoarte de culoare neagră se întâlnesc și în Noua Zeelandă.

Mai jos vă prezentăm harta care arată ce culoare au pașapoartele cetățenilor din diferite țări.

loading...

Comments are closed.