Alte știri

Patriarhia Moscovei a recunoscut Limba Română în Republica Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Patriarhia Moscovei și a Întregii Rusii a început anul 2019 cu o veste bună pentru vorbitorii de limbă română. Aceștia au publicat o pastorală de Crăciun a Patriarhului Kiril în limba română cu alfabet latin, specificând că este vorba despre o singură limbă, nu despre două.

Acest lucru s-a întâmplat după ce, în decurs de o perioadă îndelungată, Biserica Ortodoxă Rusă a susținut teza că moldovenii și românii ar fi două națiuni diferite și ar vorbi limbi diferite.

Astfel, Patriarhia Moscovei recunoaște că din punct de vedere etnolingvistic moldovenii sunt români propriu-ziși.

„De aici și până la a recunoaște oficial dreptul Patriarhiei Române de jurisdicție canonică în Republica Moldova nu mai rămâne decât un pas. Dacă scrii ”limba moldoveană (română)” trebuie să scrii de fiecare dată, pentru motive de consecvență logică și morală, și ”moldovenii (românii)”, nu-i așa, Moscovă iubită, mândră capitală? Aviz episcopului Marchel, piosului Dodon și bandiților de la Tiraspol, care luptă contra alfabetului latin și limbii române materne a fraților noștri din stânga Nistrului!”, concluzionează Vlad Cubreacov, cel care a observat noutatea pe site-ul Patriarhiei.

loading...

Comments are closed.