Patru miniștri au demisionat în urma unui scandal uriaș de fraudă financiară ce zguduie Japonia

Patru miniştri japonezi au demisionat joi 14 decembrie 2023, după ce premierul Fumio Kishida a anunţat cu o zi înainte că vrea să gestioneze un amplu scandal de fraudă financiară care zguduie partidul la putere, scrie Digi24.ro

Ministrul economiei, comerţului şi industriei Yasutoshi Nishimura, ministrul de interne Junji Suzuki şi ministrul agriculturii Ichiro Miyashita şi-au dat şi ei demisia, împreună cu cinci viceminiştri şi alţi responsabili.

Aceşti membri ai PLD sunt bănuiţi, potrivit mai multor media, că au omis să declare echivalentul mai multor milioane de euro încasaţi prin vânzarea de bilete pentru campanii de strângere de fonduri, şi pe care partidul le-ar fi plătit apoi.

Toţi miniştrii care urmează să fie înlocuiţi aparţin „facţiunii Abe”, deşi scandalul ar lovi şi membri ai grupului premierului Kishida. Chiar înainte de acest scandal, cota de popularitate a prim-ministrului era deja afectată de alte subiecte de nemulţumire ale japonezilor, printre care inflaţia persistentă şi scăderea yenului care slăbesc puterea de cumpărare a gospodăriilor.

Premierul poate rămâne teoretic la putere până în 2025, dar unii analişti speculează posibila convocare a alegerilor anticipate înainte de un vot intern în PLD anul viitor care s-ar putea dovedi foarte dificil pentru el.

Total
0
Shares
Total
0
Share