Patru persoane, membre ale unui grup infracțional organizat, trimise în judecată pentru escrocherie prin schema ”ruda implicată în accident”

Procuratura raionului Ialoveni împreună cu organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Ialoveni au expediat în judecată o cauză penală în privința a patru persoane, membri au unui grup criminal organizat, în care au fost deconspirată și investigată o schemă de obținere mijloacelor bănești prin escrocherie.

Potrivit rechizitoriului, învinuiții, în vârstă de 27 de ani, 30 și respectiv, câte 38 de ani, acționând în cadrul unui grup criminal organizat, împărțindu-și rolurile în dependență de necesitățile infracționale planificate, au organizat sustragerea bunurilor altor persoane prin aplicarea schemei „ruda implicată în accident”.

Astfel aceștia, contactau victimele prin intermediul unei persoane de gen feminin, la fel membru a acestui grup criminal organizat, care se prezenta ca fiind ruda victimei, spunându-i că a fost implicată într-un accident rutier cu urmări grave și că are nevoie urgent de mijloace bănești pentru a repara prejudiciul cauzat, în caz contrar va fi inițiată o cauză penală.

În continuare, pentru a reda un aspect real circumstanțelor relatate de făptuitori, convorbirile cu victimele erau preluate de către o altă persoană de gen feminin, care deja se prezenta, de cele mai multe ori ca reprezentat al poliției sau ca avocat, comunicându-le victimelor despre necesitatea transmiterii mijloacelor bănești în mod de urgență, reiterând că în caz contrar va fi inițiată o cauză penală.

Ulterior, la solicitarea membrilor grupului criminal organizat, victima pregătea suma de bani solicitată sau de care dispunea aceasta și o transmitea altor membri ai grupului, care, în acest sens, se deplasau la domiciliile victimelor.
Astfel, au fost investigată activitatea infracțională a grupului criminal organizat în patru cazuri de escrocherie cu aplicarea acestei scheme, comise pe teritoriul a trei raioane din centru țării, acțiuni infracționale care sau soldat cu cauzarea victimelor a unor prejudicii de aproximativ 300 000 lei.

Potrivit legii, faptele incriminate învinuiților se sancționează cu închisoare de până la 8 ani cu amendă în mărime de la 5000 la 9000 de unități convenționale.

Total
0
Shares
Total
0
Share