Alte știri

Patru raioane participă la un proiect transfrontalier de servicii medicale pentru copii

Pinterest LinkedIn Tumblr

Patru raioane din Republica Moldova şi trei judeţe din România vor participa la un proiect transfrontalier de îmbunătățire a serviciilor medicale oferite copiilor de până la trei ani și femeilor însărcinate în ultimul trimestru. Programul a fost lansat ieri şi prevede sprijin pentru aproximativ 1700 de beneficiari, transmite moldpres.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Proiectul își propune să elimine inechitățile existente, să reducă potențiale riscuri sociale și îmbolnăviri care ar putea fi prevenite prin intermediul vizitelor la domiciliu. Pe lângă faptul că asistenții medicali vor evalua starea de sănătate a copiilor și femeilor însărcinate, ei vor dezvolta abilitățile părinților de îngrijire a propriilor copii.

“Vorbim de un segment prioritar pentru sistemul de sănătate din Moldova – accesul copiilor la servicii de sănătate prin vizite la domiciliu. Acestea permit profesioniștilor nu doar să evalueze starea de sănătate a copilului, dar și a bunăstării emoționale a copilului, a aspectelor sociale ce influențează dezvoltarea lui. Vizitele la domiciliu oferă posibilitatea de a conecta și alți profesioniști, astfel încât intervențiile să fie unele mai complexe”, a explicat Tatiana Zatîc, șef de Direcție la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Moldova.

Cele două țări urmează să facă schimb de bune practici pentru ca asistența medicală primară să fie adaptată necesităților populației. “Încercăm să găsim soluții pentru vulnerabilitățile sociale, medicale și educaționale. Încercăm să lucrăm integrat în majoritatea localităților din România. Sperăm să venim cu soluții mult mai clare pentru provocările întâlnite în cele mai vulnerabile medii. Vom prelua din acest proiect ceea ce lipsește politicilor noastre”, a menționat Lidia Manuela Onofrei, reprezentant al Ministerului Sănătății din România.

Elementul de inovare adus în cadrul proiectului este îmbinarea modelului „Vizite la Domiciliu” cu strategia „Community Based Rehabilitation (Reabilitarea Bazată pe Comunitate)”, cea din urmă fiind o strategie promovată de către Organizația Mondială a Sănătății și implementată de către Fundația Star of Hope Romania. „Abordarea este efectivă și cost-eficientă. Conform studiilor, modelul asigură o sănătate mai bună a mamei și copilului, o pregătire mai bună pentru școală, o siguranță crescută a copilului și poate preveni riscuri sociale, cum ar fi comportamentul deviant al copilului în adolescență”, a estimat Liliana Rotaru, președintele AO “Copil, Comunitate, Familie” (CCF) din Moldova.

Proiectul transfrontalier „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu” este implementat de CCF Moldova în parteneriat cu Fundația Star of Hope Romania și finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI) și Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, în perioada aprilie 2020– septembrie 2021.

loading...

Comments are closed.