Patru tineri au devenit stagiari plătiți în Parlament

Patru tineri sunt stagiari la Parlamentul Republicii Moldova în cadrul Programului de stagii plătite în serviciul public. Stagiile au loc în perioada iulie-decembrie 2024.

Stagiarii, selectați în bază de concurs, și-au început activitatea în cadrul Secretariatului instituției legislative. Aceștia vor activa în cadrul Direcției petiții și audiențe, Direcției comunicare și relații publice și Direcției generale documentare parlamentară.

Secretarul general adjunct al Parlamentului, Tamara Gheorghița, i-a îndemnat pe tineri să fie activi și implicați în activitatea pe care o vor desfășura. „Pe lângă abilități, este nevoie de dedicație și empatie. Mizăm că și la cea de-a doua ediție stagiarii selectați vor fi la fel de buni. Ne dorim să vă placă activitatea și, ulterior, să aspirați la o funcție publică în cadrul Secretariatului Parlamentului sau în alte autorități publice pentru că este nevoie de angajați profesioniști și responsabili”, a spus Secretarul general adjunct al Parlamentului.

În perioada de stagiu, cei 4 tineri vor fi inițiați în activitatea Secretariatului Parlamentului și vor fi implicați în realizarea activităților direcției, conform specializării, fiind ghidați de către un mentor. Pe durata stagiului, tinerii vor beneficia de o bursă lunară în valoare de circa 3000 de lei.

Programul de stagii plătite în serviciul public este implementat de Cancelaria de Stat, în conformitate cu Legea nr. 123/2023 privind stagiile plătite în serviciul public. Stagiile sunt dedicate studenților și absolvenților instituțiilor de învățământ din țara noastră și reprezintă o oportunitate de acumulare a experienței profesionale. Stagiile se realizează în cadrul Secretariatului Parlamentului, Aparatului Președintelui Republicii Moldova, Cancelariei de Stat, ministerelor și altor autorități administrative.

De menționat că, în acest an, legislația a fost modificată, fiind redus numărul orelor pentru desfășurarea stagiilor, de la 720 la 480 de ore. Astfel, tinerii care dețin diploma de studii superioare absolvite și au acumulat numărul necesar de ore, obținând calificativul „foarte bine”, vor putea fi propuși spre numire într-o funcție publică de execuție. În acest caz, pentru angajare nu va fi necesară experiența profesională, perioada de probă și nici nu va fi organizat concurs de angajare.

Total
0
Shares
Total
0
Share