Pavel Durov: “Franța era pe cale să devină prima țară care interzice criptarea mesajelor private”

Pavel Durov, fondatorul Telegram, critică din nou presiunile politice pentru slăbirea criptării mesajelor. După ce Senatul francez a votat o lege care obliga aplicațiile de mesagerie să creeze acces pentru poliție la conversațiile private, Durov spune că o astfel de măsură ar fi transformat Franța în prima țară din lume care își privează cetățenii de dreptul la intimitate.

“Luna trecută, Franța a fost la un pas să interzică criptarea. Un proiect de lege care obliga aplicațiile de mesagerie să implementeze o „portiță” prin care poliția să poată accesa mesajele private a fost adoptat de Senat. Din fericire, a fost respins de Adunarea Națională. Totuși, în urmă cu trei zile, prefectul poliției din Paris a susținut din nou această idee.

Membrii Adunării Naționale au fost înțelepți să respingă o lege care ar fi făcut din Franța prima țară din lume ce își privează cetățenii de dreptul la viață privată. Chiar și țările considerate ca având mai puține libertăți nu au interzis niciodată criptarea. De ce?

Pentru că este tehnic imposibil să garantezi că doar poliția va avea acces la o astfel de portiță. Odată introdusă, aceasta poate fi exploatată de alte entități – de la agenți străini la hackeri. Astfel, mesajele private ale tuturor cetățenilor cinstiți pot fi compromise.

Deși avea ca scop combaterea traficului de droguri, legea nu ar fi fost eficientă în lupta împotriva criminalității. Chiar dacă aplicațiile de mesagerie populare ar fi fost slăbite printr-o portiță, infractorii ar fi putut comunica în siguranță prin zeci de aplicații mai puțin cunoscute – și ar fi devenit și mai greu de urmărit din cauza VPN-urilor.

De aceea, așa cum am spus și în trecut, Telegram ar prefera să părăsească o piață decât să compromită criptarea și să încalce drepturile fundamentale ale omului. Spre deosebire de unii dintre concurenții noștri, noi nu schimbăm intimitatea pe cote de piață.

În cei 12 ani de existență, Telegram nu a divulgat niciun byte din mesajele private. În conformitate cu Legea europeană privind serviciile digitale, în cazul în care există o hotărâre judecătorească validă, Telegram poate furniza doar adresele IP și numerele de telefon ale suspecților — nu și conținutul mesajelor.

Luna trecută, libertatea a învins. Dar a fost un semnal de alarmă: trebuie să continuăm să le explicăm legiuitorilor că criptarea nu este făcută pentru a proteja infractorii — ci pentru a apăra viața privată și siguranța oamenilor obișnuiți. Pierderea acestei protecții ar fi o tragedie.

Lupta este departe de a fi încheiată. Luna aceasta, Comisia Europeană a propus o inițiativă similară de introducere a portițelor în aplicațiile de mesagerie. Nicio țară nu este imună la erodarea lentă a libertăților. În fiecare zi, aceste libertăți sunt atacate — și în fiecare zi, trebuie să le apărăm”, a declarat acesta.

Total
0
Shares
Total
0
Share