Pavel Filip: Integrarea în Uniunea Europeană este obiectivul de bază al Republicii Moldova

pavel filip bruxelles, pavel filip bucuresti, pavel filip oficiali europeni, guvernul republicii moldova, colaborare moldo-romana, colaborare moldova-ue

 Republica Moldova are un singur plan – integrarea în Uniunea Europeană, iar acesta este obiectivul de bază al țării noastre. Declaraţia a fost făcută astăzi de Prim-ministrul Pavel Filip, în urma unei întrevederi la Chișinău cu Înaltul Comisar European pentru Politica Regională, Corina Creţu.

„Fiecare întrevedere şi vizită a oficialilor europeni în ţara noastră ne vorbeşte despre faptul că relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană devin tot mai complexe. Avem nevoie de un dialog deschis şi constructiv, pentru a continua cu succes realizarea reformelor în beneficiul cetățenilor. Am mulţumit doamnei Comisar European pentru aprecieri şi încurajări, dar și modul în care reprezentanții UE au ales să dialogheze cu noi, sincer şi constructiv”, a spus Filip, citat de moldpres.

Oficialul a reiterat angajamentul ferm al Guvernului în realizarea reformelor iniţiate. „Suntem realişti, ştim unde avem progrese şi unde avem restanţe. Am discutat cu doamna comisar inclusiv despre proiectele regionale. Am vorbit şi despre dimensiunea politică şi cea externă și am reiterat că principalul obiectiv al Republicii Moldova este integrarea în Uniunea Europeană. La fundamentul programului de guvernare stă Acordul de Asociere şi cel de Liber schimb și suntem determinați să continuăm reformele inițiate. Parcursul european este unul ireversibil, acesta a fost și este obiectivul de bază al mandatului meu“, a afirmat Pavel Filip.

La rândul său, Comisarul European pentru Politica Regională, Corina Creţu, a subliniat că acțiunile Republicii Moldova pe drumul reformelor şi modernizarea ţării sunt recunoscute la Bruxelles.

Suntem aici să ajutăm şi să lucrăm împreună pentru a ne concentra asupra implementării reformelor în sectoare cheie cum ar fi: dezvoltarea economică, crearea locurilor de muncă, îmbunătăţirea mediului de afaceri, domeniul energiei, justiţiei şi crearea unui stat de drept. Ne dorim să rămânem un partener puternic pentru dezvoltarea ţării, inclusiv în ceea ce priveşte dezvoltarea regională. Am discutat despre decalajul de dezvoltare între Chişinău şi celelalte regiuni ale ţării. Ştim că jumătate din PIB-ul R. Moldova și jumătate din populaţia activă a ţării se concentrează şi provine din Chişinău. Astfel, o politică regională eficientă poate contribui la reducerea acestor diferențe şi la promovarea unei dezvoltări echilibrate în întreaga ţară. Politica regională poate contribui la crearea acelor condiţii şi oportunităţi în ceea ce priveşte locurile de muncă pentru toţi cetăţenii din Republica Moldova“, a remarcat oficialul.

În prezent, Republica Moldova implementează mai multe programe importante, inclusiv cel transfrontalier cu România, cu un sprijin financiar din partea UE de peste 80 mln de euro, co-finanţat din contul de finanţare regională şi instrumentul european de vecinătate. Este vorba de regiunile Cahul şi Ungheni pentru care UE acompaniază autorităţile locale pentru a realiza o strategie de dezvoltare pe termen lung, întrucât tinerii să rămână în ţară şi să aibă aici un viitor bun. Avem mai multe proiecte de interes comun de ambele părţi ale frontierei cum ar fi educaţia, cercetarea, patrimoniul cultural, accesibilitatea, dar şi securitatea cetăţenilor. Totodată, estimăm că acestea vor crea peste 20 mii de locuri de muncă în R. Moldova“, a menționat Corina Creţu.

Comisarul European pentru Politica Regională, Corina Creţu, întreprinde, în perioada 17-19 mai, o vizită oficială în Republica Moldova, la invitația Prim-ministrului Pavel Filip.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share